Grad Križevci sufinancira postavljanje fotonaponskih elektrana na kućama

Grad Križevci ima cilj postati energetski neovisan grad do 2030. godine pa je u duhu te ideje raspisao još jedan Javni poziv za sufinanciranje pripreme projektne dokumentacije – izradu glavnog projekta sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju.

Cilj je financijski pomoći građanima koji žele uspostaviti fotonaponske elektrane na svojim kućama kako bi se povećali obnovljivi izvori energije u postojećoj potrošnji električne energije u kućanstvima na području grada Križevaca. Time bi se ujedno smanjile emisije stakleničkog plina CO2, a sve u skladu s Europskim zelenim planom za postizanje klimatske neutralnosti.

Tako će grad dodjeljivati donacije do 80 posto, a ne više od 4 tisuće kuna po prijavi za opravdane troškove.

Javni poziv otvoren je do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 1. srpnja 2021. godine.

Ovo je već druga godina da grad provodi program sufinanciranja, a sada je iznos sufinanciranja i povećan za tisuću kuna u odnosu na prošlu godinu. Nakon sufinanciranja izrade projektne dokumentacije, Grad Križevci objavit će javni poziv i za sufinanciranje postavljanja fotonaponske elektrane čime grad svojim građanima pruža financijsku podršku u cijelom procesu postavljanja elektrane.

„Pozivam sve građane da se jave na natječaj i iskoriste ovu priliku. Grad zaista u cijelom procesu postavljanja fotonaponske elektrane pruža financijsku podršku, prvo kroz sufinanciranje projektne dokumentacije, a onda i kroz sufinanciranje postavljanja elektrane. Prošlogodišnji korisnici itekako su zadovoljni što su odlučili krenuti u ovom smjeru te su već u nekoliko mjeseci ostvarili značajne uštede. Prijavite se na natječaj, a za sva pitanja tu je
Križevački laboratorij inovacija za klimu. Samo zajedno možemo postati energetski neovisan grad do 2030. godine,“ rekao je gradonačelnik Mario Rajn.

Podsjetimo, Grad Križevci je 2018. godine bio prvi grad u Hrvatskoj koji je proveo projekt grupnog ulaganja građana u obliku mikro zajmova u postavljanje fotonaponskih elektrana na krovove javnih zgrada „Križevački sunčani krovovi“. O Križevačkim sunčanim krovovima govorilo se diljem Europe, a dodatni iskorak Grad je napravio prošle godine kada je prvi puta počeo sa sufinanciranjem postavljanja fotonaponskih elektrana na krovove obiteljskih kuća.

Sve detalje oko Javnog poziva možete pronaći na službenim stranicama grada.

FOTO Grad Križevci

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI