Grad Ludbreg sve se više okreće turizmu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Posebno ističemo razvoj rekreativnog turizma u prirodi, biciklizam, nordijsko hodanje i planinarenje, vožnju kajaka kao jedinstvenu ponudu ovoga kraja koja zajedno s drugim proizvodima poput vina i zdrave hrane ili kulturnih i povijesnih atrakcija može privlačiti turiste da u Ludbregu provedu i nekoliko dana – naveo je Dubravko Bilić

Gradnja gradskog bazena s autokampom, za koji smo predali zahtjev za lokacijsku dozvolu, bit će kruna turističke ponude koja će Ludbreg učiniti privlačnijim mjestom, ističe Bilić

Ludbrežanke i Ludbrežani na lokalnim su izborima najveće povjerenje iskazali Dubravku Biliću koji je već u prvom krugu osigurao treći mandat. On smatra da su građani jednostavno prepoznali program koji je zapravo samo nastavak dosadašnjih aktivnosti.

– Prije osam godina cilj je bio probuditi Ludbreg. Grad je to uronjen u prirodu i bogate prošlosti, što ga čini idealnim za razvoj turizma. Privlačan je i za investiranje gospodarstvenika, a uz pomoć brojnih europskih projekata koje smo dosad realizirali, odmakli smo znatno dalje od brojnih u Hrvatskoj. Okrenuli smo se i zaštiti okoliša i održivom razvoju, a tako želimo nastaviti i dalje. Zahvaljujem sugrađanima na povjerenju, moj tim i ja samo ćemo i dalje nastaviti najkvalitetnije što znamo kako bi naš Ludbreg uvijek bio najbolji  – kaže Bilić.

Ono što posebno ističe za naredno razdoblje jest suradnja sa susjednim općinama.

– Naš kraj obiluje potencijalima, ali kao i u brojnim situacijama, bez zajedničkog djelovanja nema rezultata. Naš najveći zajednički projekt bit će razvijanje održivog javnog prijevoza u sklopu kojeg planiramo autobusnim linijama povezati sva ludbreška naselja, ali i naselja iz susjednih općina s Ludbregom kroz pet različitih linija te time povezati u jednu cjelinu 20.000 stanovnika ludbreške Podravine – kaže Bilić. 

Ponosan je i na razvoj održive poljoprivrede u proteklom razdoblju kao i na osnivanje poljoprivredne zadruge koja je u kratko vrijeme postala respektabilna zajednica s više od 50 članova.

– Proizvodnju povrća i cvijeća, poticanje pčelarstva i vinogradarstva te vraćanje uzgoja svinja, krava i drugih domaćih životinja nastavit ćemo poticati i u sljedećem periodu. Ono po čemu se razlikujemo od drugih jest ulaganje u digitalizaciju poljoprivredne proizvodnje s 30-ak poljoprivrednika jer na taj način želimo omogućiti veće prihode poljoprivrednicima i zdravije proizvode za korisnike. Održiva i zdrava poljoprivreda mora biti i dio turističke ponude grada – kaže Bilić.

Poljoprivredna zadruga prerasla je u respektabilnog “igrača”

U doba kada turisti žele doživljaj, Ludbreg nastoji stvoriti upravo to. Nedavno su otvorili jedinstveni arheološki park koji kroz korištenje novih tehnologija nudi poseban doživljaj. Zelenu oazu u samom središtu grada pretvaraju u zelenu bajku omiljenu šetačima, trkačima, biciklistima i ribolovcima.

– Turizam je zapravo jedna velika prilika za dodatni razvoj Ludbrega. U cijelom ovom zlu oko pandemije mi smo odlučili stvarati turističku priču koja može biti iznad toga. Podsjetili smo se prekrasnog položaja našega Ludbrega koji je okružen zelenilom i odlučili stvoriti nešto novo. Naravno, puno je lakše kad već imate temelje u prirodnim ljepotama, povijesnom bogatstvu. Tu su i nezaobilazne ludbreške značajke – jedinstveno euharistijsko proštenište, centar svijeta, arheološko blago. Posebno ističemo razvoj rekreativnog turizma u prirodi, biciklizam, nordijsko hodanje i planinarenje, vožnju kajaka kao jedinstvenu ponudu ovoga kraja koja zajedno s drugim proizvodima poput vina i zdrave hrane ili kulturnih i povijesnih atrakcija može privlačiti turiste da u Ludbregu provedu i nekoliko dana. Gradnja gradskog bazena s autokampom, za koji smo predali zahtjev za lokacijsku dozvolu, bit će kruna turističke ponude koja će Ludbreg učiniti privlačnijim mjestom – pojašnjava Bilić.

Dodaje i kako je Ludbreg najveće malo mjesto zahvaljujući kulturi koja je oduvijek dio identiteta grada.

– Arheološko nalazište dokaz je da je Ludbreg postojao davno prije brojnih gradova. Danas nažalost često puta s uma smetnemo koliki je značaj kulture. Ona nas čini prepoznatljivima, ona stvara identitet jednoga grada. Mi u Ludbregu s tim spoznajama nemamo problema i svjesni smo da nam je prošlost dala kvalitetne temelje na kojima stvaramo daljnju kulturnu priču. Imamo Centar za kulturu koji se i kroz pandemijsko vrijeme trudi da kulturna događanja budu dio zajednice, imamo knjižnicu, uspješno kod nas djeluje i glazbena škola, tu su i brojne udruge koje svojim programima i projektima doprinose kreiranju sadržaja. Upravo se završava uređenje Centra za kulturu i obnova kinodvorane, u planu je preseljenje knjižnice u nove prostore te otvaranje muzeja koji bi objedinio mnogobrojne kulturne zbirke, od etnološke, arheološke i industrijske baštine, te na taj način Ludbreg predstavio kao jednu zajednicu kojoj je građanska kultura temelj razvoja jedne tolerantne i inkluzivne sredine koja različitosti prihvaća i njeguje te pokazuje svoju pripadnost srednjeeuropskom kulturnom krugu. Ulaganje u obrazovanje, od najranije vrtićke dobi pa sve do studija, u sport kroz gradnju sportskih borilišta te kulturu čini Ludbreg najboljim mjestom za život – zaključuje Bilić.

Grad Ludbreg dobio je i odavno zasluženi muzej
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI