Grad nabavlja sustav za mjerenje kvalitete zraka: Mjerit će imamo li najlošiji zrak u zemlji

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Grad Koprivnica iz proračuna je izdvojio 40 tisuća kuna koje će uložiti u mjerenje kvalitete zraka u gradu kako bi Koprivničanci napokon znali udišu li  najneočišćeniji zrak u državi. 

Naime, u veljači ove godine podaci su pokazivali kako je kvaliteta zraka u Koprivnici loša, čime je Koprivnica ušla u crvenu zonu kvalitete zraka. Iz tog su razloga stručne službe Grada pokrenule nabavu uređaja za mjerenje kvalitete zraka kako bi dobili valjane rezultate za naše područje.

Za sada u gradu imamo postavljene dvije automatizirane mjerne stanice iz državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka koje su u nadležnosti DHMZ-a i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Grad je postavio i meteorološku mjernu stanicu u Ulicu hrvatske državnosti, a rezultati tog mjerenja vidljivi su na infokiosku ispred Doma mladih. Tamo se može vidjeti trend kvalitete zraka unazad tjedan dana. Međutim, podaci koji se tamo prikazuju ne ulaze u ukupne rezultate jer ta stanica nije u državnoj mreži mjernih stanica, pojasnili su iz Grada.

– Kako je prije nekoliko tjedana aktualizirana priča kvalitete zraka u Hrvatskoj, te se Koprivnica našla na listi gradova koji su ušli u crveno područje kvalitete zraka, Grad Koprivnica poduzeo je niz koraka za utvrđivanje činjeničnog stanja. Tako je u proteklim tjednima traženo objašnjenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja o kvaliteti zraka u Koprivnici budući da ono održava web stranicu za prikaz kvalitete zraka u Republici Hrvatskoj.

Također je traženo objašnjenje Državnog hidrometeorološkog zavoda koji upravlja automatskim mjernim postajama – rekli su iz Grada.

Automatske postaje koje imamo na području grada s radom su započele tijekom rujna 2020. godine, no kako mjerenja nisu skupljana kroz cijelu 2020. godinu, prvi kompletni i valjani podaci o kvaliteti zraka u toj godini bit će dostupni tek nakon 30. travnja 2022. godine. U ovom trenutku na navedenoj stranici moguće je vidjeti podatke tek od 15. listopada 2020. godine.

Za sada se na području grada ne mjere ni svi parametri koje DHMZ navodi i na temelju kojih se donosi zaključak o kvaliteti zraka na određenom području. Na njihovim stranicama stoji kako se mjere koncentracije ‘sljedećih onečišćujućih tvari u zraku: sumporovog dioksida (SO2), dušikovog dioksida i dušikovih oksida (NO2 i NOx), lebdećih čestica (PM10 i PM2,5), olova (Pb), benzena (C6H6), ugljikovog monoksida (CO), prizemnog ozona (O3) i prekursora prizemnog ozona (hlapivi organski spojevi – HOS-evi), arsena (As), kadmija (Cd), žive (Hg), nikla (Ni), benzo(a)pirena (BaP) i drugih policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAU), pokazatelja prosječne izloženosti za PM2,5 (PPI) te kemijskog sastava PM2,5.’ Na području grada Koprivnice trenutno se mjere samo lebdeće čestice PM10 i PM2,5, čije vrijednosti variraju iz zelene u crvenu zonu, a potonja nije rijetkost. Ipak, za općenitu kvalitetu zraka u Koprivnici morat ćemo pričekat mjerenje i za ostale faktore. 

– Budući da mjerenja automatskih trajnih stanica na području grada Koprivnice ne mjere sve parametre na temelju koji se donosi ocjena i zaključak o kvaliteti zraka, pokrenut je postupak nabave mjerenja na području grada, čiji će rezultati biti poznati nakon završetka ciklusa mjerenja koji još uvijek traje – pojasnili su iz Grada.

Na web-stranici Kvaliteta zraka u RH mogu se pronaći ažurni podaci za kvalitetu zraka u hrvatskim gradovima. Na toj je web-stranici moguće vidjeti podatke obje mjerne stanice u Koprivnici, ali samo za lebdeće čestice PM10 i PM2,5. U trenutku pisanja ovoga članka za mjernu stanicu Koprivnica-1 još uvijek je nedostupno 56 posto podataka, dok je za stanicu Koprivnica-2 nedostupno 45,4 posto podataka. U napomeni na toj web-stranici stoji pojašnjenje kako se ‘Europski indeks kvalitete zraka temelji na vrijednostima koncentracije pet ključnih onečišćujućih tvari: lebdeće čestice (PM10 i PM2,5), ozon (O3), dušikov dioksid (NO2), sumpor dioksid (SO2). Indeks se računa za one postaje koje imaju podatke za najmanje tri onečišćujuće tvari: dušikov dioksid, prizemni ozon i lebdeće čestice (npr. ili PM2.5 ili PM10 ili obje).’

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI