Grad sufinancira male solarne elektrane

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Grad Križevci želi postati energetski neovisan grad do 2030. godine i u skladu s time želi poticati i građane na korištenje obnovljivih izvora energije, pa je tako krenuo s mjerom sufinanciranja postavljanja solarnih elektrana na obiteljskim kućama. Putem Javnog poziva za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije u kućanstvima, koji je objavljen krajem prošle godine, potporu Grada Križevaca ostvarila su tri korisnika, koji će na svoj krov postaviti solarne panele i tako posti energetski neutralne kuće. Putem ovog javnog poziva korisnicima su dodjeljivana sredstva donacije do 50 posto vrijednosti investicije, odnosno ne više od 25.000 kuna, a očekuje se i sljedeći natječaj.

 Gradonačelnik Rajn istaknuo je kako je ovo prvi puta da je grad krenuo s ovom mjerom sufinanciranja solara i kako se nada da će i drugi građani potaknuti ovim primjerima krenuti u smjeru korištenja obnovljivih izvora energije.

Krešimir Konfic, jedan od građana kome je odobreno sufinanciranje naglasio je kako u roku od 15 dana od postavljanja panela već proizveo 300 kWh struje, višak energije koji proizvede tijekom ljeta kompenzirat će tijekom jeseni kada se proizvodi manje struje, a kada gleda razdoblje od godine dana računi za struju bit će na nuli. Za sve upite zainteresirani se mogu obratiti u Križevački laboratorij inovacija za klimu – kontakt@zadruga-klik.hr.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI