Grad Turcima omaškom u ugovoru dao “nepotrebnih” 26 tisuća kvadrata

Križevački vijećnici potvrdili su na posljednjoj sjednici Izmjene i dopune odluke o davanju u zakup građevinskog zemljišta u istočnom dijelu gospodarske zone Gornji Čret, a radi se o zakupu zemljišta koje je u posjedu turske tvrtke Cengiz Instaat.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Prema novoj odluci, turska tvrtka odustaje od jedne čestice u zakupu veličine 26,824 metara kvadratnih, a dobiva tri nove čestice koje su ukupne veličine 30,488 metara kvadratnih, a u objašnjenju stoji kako se radi o česticama koje se nalaze unutar kampa koji je izgrađen za smještaj radnika koji izvode građevinske radove na izgradnji željezničke pruge ‘Križevci – Koprivnica – državna granica’. Iako je odluka na kraju prihvaćena, vijećnik Ivan Majdak htio je dodatno objašnjenje.

– Ovdje mi podosta toga nije jasno, dali smo određenu površinu u toj zoni bez neke naknade o čemu je već bilo rasprave i prijepora i ako ja to dobro čitam, dajemo još nekakvih 30 tisuća kvadratnih metara bez ikakve naknade. Uz to, zakupoprimac odustaje od zakupa parcele površine 26 tisuća kvadratnih metara pa mene sad zanima je li on tu uopće nešto gradio ili nije pa smo mi to dali, a na kraju se na tome ništa nije radilo i mislim da bi trebalo dati obrazloženje – rekao je vijećnik Majdak.

Obrazloženje je dao gradonačelnik Mario Rajn koji je i pokazao o kojim se česticama radi te rekao kako će vraćena čestica od 26 tisuća kvadrata biti na raspolaganju Gradu kao moguća industrijska i poslovna zona, a da se ona u ugovoru našla ‘omaškom’.

– Pitanje je opravdano i bilo bi puno konstruktivnije da se vidi mapa. Što se tiče odluke nije riječ o 30 tisuća kvadrata odjednom jer oni vraćaju 26 tisuća kvadrata i postoji neka razlika u njihovu korist, no to je u naravi neiskoristiv prostor. Također, oni nisu bez naknade, nema direktno financijske naknade, no oni su već sad uložili više od pet milijuna kuna, a recimo, nije bilo u ugovoru da asfaltiraju neka područja, a oni jesu. Česticu koju ispuštaju našla se u ugovoru omaškom i nije nikad ni bilo pregovarano da bude kod njih. S razlogom je kamp smješten na istočnu stranu gdje se nalaze i te dodatne čestice – pojasnio je gradonačelnik Rajn.  

Unatoč objašnjenju vijećnik Majdak zaključio je kako je sve skupa ispalo prilično neozbiljno jer je u ugovor stavljeno 26 tisuća kvadrata gradskog zemljišta koje uopće tamo nije trebalo biti.

– Dogodilo se što se dogodilo, drugim riječima ogradilo se nešto što nije bilo u odluci, a omaškom smo ispustili 26 tisuća kvadrata. Mislim da to pokazuje neozbiljnost gradske uprave i stručnih službi i naravno da nam ne preostaje drugo nego sad to prihvatiti na civilizirani način, ali takve se stvari ne smiju događati. Ne možete dozvoliti da dođe tvrtka i da se toj tvrtki da zemlja po povoljnim uvjetima, da se izgradi infrastruktura, da ljudi ulože, da se to sve ogradi i da ispadne kako je to na česticama koje mi nismo naveli u ugovor, a zaboraviti 26 tisuća kvadrata zemlje zbog omaške, to se ne smije dogoditi – rekao je Majdak.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI