Grad uveo potpore za zaštitu polja od divljači: “Troškovi su veliki, no svaka pomoć je dobra”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Na inicijativu Proizvođačke organizacije udruga mljekara Drava – Sava, Grad Đurđevac uveo je potporu za zaštitu poljoprivrednih zemljišta od divljači.

Pravo na potporu za postavljanje električnih pastira imaju svi poljoprivrednici čija su zemljišta na području grada i prigradskih naselja. Grad će sufinancirati trećinu troškova bez PDV-a, a najviše u iznosu do 20.000 kuna.

– Uvjet za odobravanje potpore je postava električnih ograda na granici šumskog i poljoprivrednog zemljišta radi zaštite što veće površine poljoprivrednog zemljišta – kaže gradonačelnik Hrvoje Janči.

Mijo Dokić

Najviše problema imaju poljoprivrednici čija su zemljišta u prigradskom naselju Severovci. Godinama divlje svinje uništavaju usjeve kukuruza, a štete su poljoprivrednici počeli zbrajati i na pšenici. Jedan od pokretača ideje da se Grad uključi u sufinanciranje postavljanja električne ograde je Mijo Dokić.

– Nakon sjetve sad već 15 dana svaku noć dežuram na usjevima i trenutno na taj način pokušavam spriječiti divlje svinje da mi ne poharaju ono što sam posijao. U tih 15 dana potrošio sam 120 litara nafte jer sve parcele obilazim traktorom u kojem i dežuram. Svi mi koji imamo zemlje u blizini šume trenutno provodimo takva dežurstva – priča nam Mijo Dokić.

Odluka Grada, dodaje Mijo, za svaku je pohvalu i sigurno će potaknuti poljoprivrednike da krenu u ograđivanje mekota.

– Troškovi neće biti mali, ali potpora je za svaku pohvalu. Prije postavljanja ograde treba očistiti šikare, a i kad postavimo ogradu stalno ćemo morati kositi taj dio jer trava smeta električnom pastiru, što povećava naše troškove. Moj je susjed za postavljanje ograde u dužini od 3000 metara izdvojio 33.000 kuna. On nije morao čistiti teren, a da je bio prisiljen i to raditi, troškovi bi mu sigurno bili veći. Nadamo se da će nam i Hrvatske šume izaći u susret te se pobrinuti za čišćenje terena koji graniči sa šumom – ističe Mijo Dokić.

Pravedno je, dodaje Dokić, što će potporu moći ostvariti i poljoprivrednici iz susjednih općina jer je uvjet samo da je zemljište na području grada. U Severovcima na tim rubnim područjima uz šumu, kaže Dokić, zemljišta imaju poljoprivrednici iz Novog Virja.

– Sad će i oni imati mogućnost da smanje troškove postavljanja električne ograde pa očekujemo da će tu kod nas u Severovcima kompletno područje dobiti pastira jer ako ostane dio koji ga nema, nećemo puno toga postići u obrani od divljih svinja jer bi onda kroz to područje išle na druge “mekote” – zaključio je Mijo Dokić.

FOTO Đuro Grčić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI