Grad za kulturnjake, umjetnike i brojne udruge osigurao gotovo dva milijuna kuna, evo kako će se raspodijeliti novac

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Iz gradskog će proračuna ove godine kulturnjacima, umjetnicima i brojnim udrugama biti isplaćeno gotovo dva milijuna kuna za njihove programe, izložbe, knjige, filmove i ostale djelatnosti.

Sredinom svibnja potpisani su ugovori s čak 60 predstavnika udruga za 83 projekta i programa vrijedna 1,1 milijun kuna. Ostalo je, doznajemo u gradskoj upravi, za podijeliti još oko 530.000 kuna. Jedna od korisnica gradskog novca je i Karla Lulić iz Udruge Dobar film koja je i više nego zadovoljna:

– Od srca hvala Gradu što unatoč koroni i prošle i ove godine izdvaja za kulturu. Nije oduzeo ništa, čak su i povećali sredstva, a mislim da je to najvažnije od svega. Ono što nas čini ljudima je da možemo udisati kulturu, da možemo učiti, promicati svoja znanja, dijeliti iskustva o umjetnosti i kulturi – rekla je Lulić i dodala kako ih to razdvaja od pukog preživljavanja unutar korone i cijele ove situacije i čini sve nas zaista ljudima.

Samo u svibnju podijeljeno je 100.000 kuna i to u kategorijama glazbe, književnosti, likovne i filmske djelatnosti. Miroslav i Gordana Evačić za svoje su glazbene projekte i koncerte dobili 16.000 kuna, Natalija Imbrišak za solistički koncert 4800 kuna, a Marko Lucijan Hraščanec i Ivan Grobenski za svoje nove albume po 4500 kuna. Matija Ivačić je, recimo, preveo s češkog knjigu Anđeo i dobio 4000 kuna, a Jelena Premec za izradu vrtićke slikovnice 5000 kuna. Grad je pomogao i izdavanje časopisa Podravina kuće Meridijani s 5000 kuna, za Biblioteku Kaleidoskop firma Vošicki odobreno je 4500 kuna….

Među likovnjacima su i Darko Markić i Zvonimir Haramija koji su za svoje izložbe dobili 5000 i 4000 kuna. Mario Periša dobio je 8000 kuna za projekt Retro-perspektiva i Kulturu u fokusu, a slikar Antun Franović 6000 kuna za Labirint te još 4500 kuna za videouradak Vrt. Spomenuta Karla Lulić dobila je 3600 kuna za razvoj filmskih aktivnosti u Koprivnici, Vlasta Delimar za video u trajanju 20 minuta 5600 kuna… Dodajmo i kako su u Gradu odbili projekte Šarenog dućana (Album Kc Rock ’21), izložbe slika Željka Mucka, knjige Gorana Šafareka Divlja priroda Hrvatske, za album Romane Pavliše…

U travnju je podijeljeno oko 1,1 milijun kuna. Najviše su dobili projekti u AK Galeriji, čak 60.000 kuna, a Puhački orkestar 42.000 kuna nabavku opreme. RockLive festivalu pripalo je 35.000 kuna, džezerima za Jazz from the Woods 30.000 kuna, isto kao i Glazbenoj mladeži za projekt Reci to glazbom. Folklorni ansambl Koprivnica dobio je ukupno 55.000 kuna za očuvanje i podučavanje folklorne tradicije i za obljetnicu 40 godina rada. Mažoretkinje su dobile 15.000 kuna, FUNK-ovci ukupno 40.000 kuna za dva projekta i još mnogi drugi… Jedini koji nisu uspjeli na travanjskom pozivu su iz Bluzz kluba Koprivnica za organizaciju koncerata.

Značajna sredstva dobili su i kazalištarci, Ludens 130.000 kuna za premijere i gostovanja te kazalište u Koprivnici.

Naš poznati kazališni i televizijski glumac i pokretač Ludensa Sven Šestak ističe kako se radi o dugogodišnjoj suradnji s Gradom te kako su i lani unatoč nešto ozbiljnijem stanju s koronom uspjeli realizirati sve projekte. Za ovu godinu, dodaje, spremaju opet zanimljivo Ljeto u Ludensu, a najesen i odlične predstave koje će, kaže, sigurno, kao i sve dosadašnje biti posjećene.

Anno Domini koji promovira Renesansni festival nije prošao na javnom pozivu

Oberonu za dvije predstave ide 23.000 kuna, a Udruzi Dobar film 98.000 kuna za realizaciju jednog kratkometražnog i jednog dugometražnog filma. Sredstva su dobili i projekti za djecu i mlade poput Udruge Fun station ukupno 54.000 kuna za dvije kreativne učionice. Dobili su i izviđači iz Kamengrada ukupno 12.000 kuna, Društvo naša djeca 8000 kuna za dvije radionice… Zanimljivo, sredstva nisu dodijeljena tek Udruzi Anno Domini za edukativne radionice starih zanata te mušketira i haramija koji su neizostavan dio koprivničkog Renesansnog festivala.

– Lani smo dobili pa smo vratili sredstva – kazao nam je predsjednik Udruge Anno Domini i pojasnio kako u vrijeme epidemije nije bilo i nema takvih festivala pa je i realizacija programa nemoguća.

Ističe kako su im jasni kriteriji, ne ljute se i potrudit će se da iduće godine prijava bude sadržajnija te vjeruju kako će dobiti sredstva za programe.

Dodajmo i kako su podijeljena sredstva braniteljskim udrugama, HVIDR-i za rehabilitaciju i pomoć članovima 10.500 kuna, antifašističkim borcima 5000 kuna za obilježavanje događaja u NOR-u i odavanje pijeteta žrtvama te 2000 kuna za likovnu koloniju na Jegenišu u organizaciji Kluba 61. lad PZO-a.

Sredstva su u travnju dobile i udruge koje promiču i štite zdravlje, najviše Mariške za Zdravlje u zlatnim godinama i udruga Osmijeh za terapijsko jahanje za djecu po 16.000 kuna.

Naslovna fotografija: Na lanjskom gostovanju komičara Štampara u organizaciji Ludensa tražilo se mjesto više – unatoč koroni

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI