Grad: Zgrada je kulturno dobro, ali je velika opasnost za prolaznike

Početkom ove godine pisali smo o najavi obnove stare gradske jezgre zbog straha od potresa ili urušavanja. Poseban naglasak stavljen je na zgradu u Ulici Ivana Zakmardija Dijankovečkog na broju 19 koja je zbog sigurnosnih mjera okružena trakama i ogradom.

Podsjetimo, gradonačelnik Rajn tada je najavio kako se kreće u rješavanje statusa spornih građevina, koja imaju status kulturnih dobara, ali s nesređenim imovinsko-pravnim odnosima, zbog kojih se ne može ići u procese obnove. Iako je takvih zgrada više, stanje u spomenutoj zgradi u Ulici Ivana Zakmardija Dijankovečkog posebno je alarmantno.

– Kao gradonačelnik sam nebrojeno puta razgovarao s konzervatorima, kao i s privatnim vlasnicima kako bismo došli do zajedničkog rješenja. Posljednji potres učvrstio me u odluci da pitanje pojedinih građevina moramo riješiti što prije. I to ćemo napraviti. Neću dopustiti da se dogodi tragična situacija kako bi se stvari počele rješavati. Već sljedećeg tjedna zatražit ću konkretna rješenja – govorio je početkom ove godine Rajn.

Poslali smo upit gradskoj upravi o tome kakvo je trenutno stanje glede tog problema, na što su nam odgovorili sljedeće:

– Spomenuta zgrada ima status kulturnog dobra, a s obzirom na loše stanje, Grad Križevci uputio je Vijeću za kulturna dobra prijedlog da se ta zgrada skine s popisa zbog mogućnosti urušavanja, što je dokazala i statička ekspertiza koju smo naručili za isti objekt. U ovom trenutku još nismo dobili odgovor Vijeća za kulturna dobra, a bez njihove suglasnosti zgrada se ne smije srušiti. Moramo napomenuti da je riječ o zgradi u privatnom vlasništvu, no radi zaštite sugrađana koji svakodnevno onuda prolaze, morali smo poduzeti navedene korake – poručili su nam iz Grada Križevaca.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI