Građani masovno vraćaju zračne puške policiji: Zašto? Kazne su i do 40.000 kuna

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Još je tjedan dana (1. studenog) otvoren rok za prijavu zračnog oružja kojeg građani izmijenjenim zakonom o oružju moraju prijaviti policiji. Zbog tog razloga, unatrag mjesec dana, građani policiji možemo reći masovno predaju zračne puške i pištolje koje su dotad posjedovali.

Prema podacima iz policije, unatrag mjesec dana policijski su službenici prema odredbama državne akcije “Manje oružja-manje tragedija” od građana preuzeli 25 komada zračnih pušaka koje su im dragovoljno predali.

Prije godinu dana, točnije 1. studenog 2018. godine, prestao je važiti zakon prema kojem je posjedovanje zračnih pušaka i pištolja bilo dopušteno bez prijave i odobrenja policije.

– U novom zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana zračnim oružjem se smatraju sve vrste pušaka, pištolja, revolvera i drugih naprava koje snagom stlačenog zraka ili drugog plina izbacuje kroz cijev zrno, kuglicu ili drugi projektil, koje se sada razvrstava u oružje kategorije C, koje je nakon nabave potrebno prijaviti nadležnom tijelu, u roku od 8 dana – priopćili su iz policije i naglasili kako se zračne puške i pištolji moraju čuvati “u stambenom ili drugom prostoru koji se nalaze u mjestu prebivališta ili boravišta vlasnika ili korisnika oružja i streljiva, zaključani u ormaru od čvrstog materijala, sefu ili sličnom spremištu koje neovlaštene osobe ne mogu otvoriti alatom uobičajene uporabe”.

Iznimka tog zakona, napominju u policiji, je oružje koje pomoću stlačenog zraka izbacuje plastične kuglice ili kuglice punjene bojom; oružje za airsoft i paintball. To je oružje potrebno prijaviti samo u slučaju prelaska državne granice.

Prema tome, svi građani koji posjeduju zračne puške i pištolje policiji mogu prijaviti posjedovanje do petka, 1. studenog, a nakon toga biti će u prekršaju. Za nepridržavanje zakonskih obveza propisane su novčane kazne za fizičke osobe od tisuću do vrtoglavih 40.000 kuna.

Ipak, građani koji ne prijave zračno oružje policiji, a žele ga se riješiti, mogu to učiniti bez ikakve sankcije pozivom na 192 i prema odredbama državne akcije Manje oružja-manje tragedija s policijom dogovoriti dragovoljnu primopredaju. U policiji posebno naglašavaju i upozoravaju građane da sami ni u kojem slučaju ne donose oružje u prostorije policijske uprave ili policijskih postaja.

– Protiv građana koji prijave zabranjeno i dozvoljeno oružje nadležnom tijelu radi predaje neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Građani koji dragovoljno žele predati oružje mogu nazvati broj policije 192. Nakon poziva na njihove kućne adrese uputit će se policijski službenici u civilu s vozilom bez policijskih oznaka koji će takvo oružje preuzeti te na taj način osigurati anonimnost građana i sigurnu predaju oružja – rekla je Dijana Žagar iz PU koprivničko – križevačke.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI