Građani se žestoko pobunili protiv štetnog odašiljača kraj vrtića i škola. Sud, na žalost, odbio njihovu tužbu

Borili smo se za mlade obitelji s djecom koje ogorčene i slomljene prodaju stanove - upozoravaju stanari


Autor: podravski.hr — 10.06.2018. / 13:48 Aktualno

Stanari su organizirali prosvjede protiv postavljanja antene za mobitele na zgradu

Odašiljač kompanije Vip ipak bi mogao ostati na krovu zgrade u Ulici Augusta Šenoe u Ludbregu. Tako je u nepravomoćnoj presudi presudio Općinski sud u Varaždinu.
Tužitelji, a radi se o dijelu vlasnika stanova na zgradi na kojoj je antena postavljena, na sudu su pokušali dokazati da u trenutku postavljanja odašiljača Vip nije imao dozvolu većine suvlasnika stanova u zgradi te da su potpisi nekih suvlasnika u zgradi poništeni. Također, tužitelji su tvrdili da se za takve radove na zgradi moraju prikupiti potpisi svih vlasnika stanova.
Između ostalog, sud je presudio da su i naknadno skupljeni potpisi kada je već antena bila postavljena važeći te da, budući da se ne radi o zahvatu na cijeloj zgradi, za pravovaljano dopuštenje dovoljna je većina potpisnika vlasnika zgrada i nema nikakvih pravnih osnova da se ugovor o zakupu poništi.
Također, sud je presudio da prema odredbama Ministarstva zdravstva jačina signala ne prelazi dozvoljene granice te je u presudi navedeno da su poduzete sve potrebne mjere i radnje prije postavljanja antene. Odbio je tumačenje tužitelja da zračenje koje se emitira iz bazne stanice prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji ima potencijalno kancerogeno djelovanje.
Isto tako, sud je odlučio da nema nikakvog posebnog utjecaja što se preko puta zgrade na kojoj je postavljen odašiljač nalazi dječji vrtić, a stotinjak metara dalje još dva vrtića i osnovna škola. Tako će na račun pričuve ovoj zgradi Vip godišnje uplaćivati 40.000 kuna jer odašiljač može ostati.
Iako su izgubili parnicu na Općinskom sudu, tužitelji su uložili žalbu Županijskom sudu u Varaždinu.
– Mislim da je ovo presuda protiv ljudskog zdravlja, a u korist velikih korporacija. Žalbu smo uložili samo da pokažemo da ne odustajemo – rekao je Božidar Kovačić, jedan od vlasnika stanova u zgradi.
U međuvremenu je u Ludbregu organizirano nekoliko prosvjeda kako bi se podigla svijest o zračenju baznih stanica i njihovu postavljanju u urbane dijelove naselja. Organizirana je i građanska inicijativa Društvo zdravo naselje.
– Obrazloženje presude zasad nećemo komentirati. Reći ćemo samo da jedan čovjek može manipulirati (uz podršku velikih i jakih) svima nama i raditi što hoće. Nemamo nikakva prava nad svojim vlasništvom. Prevladala je financijska korist, lagan način dolaska do novca, bez ikakva rada, truda i zalaganja, samo s jednim potpisom – komentirali su presudu iz društva uz supotpis obitelji Kovačić, Bačani i Ljubičić, te su dometnuli da takav nezarađen novac ne žele.
– Nismo podnijeli tužbu zbog sebe, tužili smo jer su stanari okolnih stambenih objekata izloženi izravnom zračenju bazne stanice s našeg krovišta dvadeset i četiri sata na dan. Stanari nekoliko stambenih objekata u kvartu odbili su postavljanje navedene bazne stanice prije nas, ali u našoj zgradi ponuda je naišla na plodno tlo – stoji u priopćenju u kojem je napomenuto da su stanari koji su odbili postavljanje bazne stanice imali obzir misleći na stanovnike najgušće naseljenog kvarta u Ludbregu, ali i na dječje vrtiće i školu u neposrednoj blizini.
– Borili smo se za mlade obitelji s djecom koje ogorčene i slomljene prodaju stanove. Neki su se već i odselili. Borit ćemo se i dalje da se makne ova bazna stanica kojoj nije mjesto tu gdje je trenutno postavljena – zaključili su nezadovoljni vlasnici stanova u ulici Augusta Šenoe. (md)
FOTO: MATIJA DOLENEC