Građevinac iz Đurđevca ‘zeznuo’: Uzeo kaparu, a zgradu nije sanirao

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Građevinska tvrtka Hidroizolacije Jasmin iz Đurđevca, presudom đurđevačkog Općinskog suda, odvjetnici iz Zagreba koja je suvlasnica zgrade u središtu Zagreba stradale u prošlogodišnjem potresu mora isplatiti predujam za radove koje nikada nisu obavili, ali i troškove prekršajnog postupka.

O tužbi zagrebačke odvjetnice izvijestili smo odmah nakon što je ona podignuta na koprivničkom Općinskom sudu. Prema tužbi, poduzetnik iz Đurđevca nikad nije vratio novac niti započeo raditi dogovorene radove. Kako se navodi, tvrtka koja upravlja zgradom primila je od svih suvlasnika ponudu podravskog poduzetnika za sanaciju dimnjaka na dijelu krova zgrade oštećenom u potresu. Ponudu su prihvatili, a kako na računu stambene pričuve nije bilo novčanih sredstava, na temelju troškovnika iz ponude i u skladu s dogovorenim uvjetima, suvlasnici su 20. travnja prošle godine uplatili 15.000 kuna traženog predujma. Kako građevinska tvrtka radove nije započela niti vratila predujam, zagrebačka je odvjetnica kao suvlasnica odlučila tužbom doći do novca kojeg je uplatila. Radi se o nešto više od 5.500 kuna koja je sukladno vlasničkom udjelu uplatila za dva stana na drugom i trećem katu koje posjeduje.

– Tuženik do danas nije pristupio izvođenju radova. Štoviše, nakon višekratnog pozivanja od strane upravitelja izjasnio se da nije u mogućnosti izvesti naručene radove te da odustaje od posla i da će primljeni avans vratiti. Međutim, tuženik nije vratio primljeni avans iako je to više puta obećavao, da bi se na kraju prestao i javljati očito izbjegavajući svoju obvezu – navodi se u tužbi podignutoj na koprivničkom sudu protiv đurđevačkog građevinca. Na kraju, sutkinja Marija Knez dosudila je u korist suvlasnice zgrade. Osim vlasničkih listova, tužiteljica je priložila i ponudu za radove vrijedne ukupno 36.500 kuna koje se poduzetnik, vlasnik građevinske tvrtke, isprva obvezao napraviti.

Što se dogodilo vlasnik tvrtke je ukratko objasnio, no nije objasnio zašto nije stanarima vratio uplaćeni avans iako je svjestan da radove ipak ne može odraditi kako je isprva jamčio.

– Prilikom prvog pregleda zgrade smatrali smo da je radove moguće izvesti ručno, bez upotrebe dizalice. Nakon nekoliko pokušaja utvrdili smo da isto ipak nije moguće zbog sigurnosti od mogućih većih oštećenja nekretnine. Ovim putem se ispričavamo suvlasnicima na izgubljenom vremenu i oštećenjima koja su nastala uslijed čekanja na nastavak radova – odgovorio je u ponovljenoj ponudi vlasnik tvrtke i dostavio stanarima dopunjeni troškovnik za radove.

No, u parničnom postupku tvrtka Hidroizolacije Jasmin nije sudjelovala zato što im sa suda čak šest puta nisu uspjeli dostaviti tužbu, kao ni poziv na davanje odgovora na tužbu, a to nije učinjeno niti do zaključenja suđenja. Tako je bez sudjelovanja tužene tvrtke presuđeno da mora vratiti 5.500 kuna kao i 3.500 kuna troškova zajedno sa zateznim kamatama. Presuda je nepravomoćna i na nju se tvrtka može žaliti.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Jučer u Koprivnici cijepljeno 311 osoba

Kako doznajemo u Stožeru civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije i Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije oni i dalje nastavljaju s organizacijom i provođenjem akcija cijepljenja

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI