Gradi se nova sortirnica: Ovo je jedni način za održivo odvajanje otpada

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Grad Varaždin s ostalim jedinicama lokalne samouprave u Varaždinskoj županiji pokrenuo je projekt gradnje sortirnice odvojenog prikupljanja otpada vrijednog 50 milijuna kuna.

Zbrinjavanje posebno prikupljenog otpada je, suprotno očekivanjima, kada je ta aktivnost pokrenuta, za komunalne tvrtke postao velik financijski teret. Naime, od ideje da će komunalne tvrtke zarađivati od prodaje, primjerice, plastičnog otpada, došlo je do tog da moraju plaćati da bi se taj otpad pravilno zbrinuo. Razlog je nepostojanje uređenog tržišta odvojenog otpada, ali i u samoj tehnologiji, odnosno nedostatku kod samog sortiranja otpada.

Otkupljivači odvojenog otpada komunalnim tvrtkama uvjetuju da taj otpad bude sačinjen samo od posebnih materijala, za koje postoji tržište. Uzmimo na primjer plastiku. Budući da se prikuplja plastika svakakvih vrsta u jednoj vreći, taj je otpad pak potrebno sortirati ako se želi da se dio tog otpada, zanimljiv kupcima, proda na tržištu.

– Ovaj je projekt zaživio jer je sadašnji način prikupljanja otpada financijski neodrživ. Namjera je sav otpad sortirati po određenim kategorijama kako bi se otkupljivačima ponudile odvojene vrste otpada za koji oni imaju interesa. Na taj način bi se stvorili dodatni prihodi i odvajanje učinilo financijski održivim – rekao je Darko Marković, načelnik Općine Mali Bukovec, jedan od potpisnika ovog sporazuma.

Osim općine Mali Bukovec, sporazum su potpisale općine Veliki Bukovec  i Sveti Đurđ. Vrijednost projekta je gotovo 50,5 milijuna kuna, od čega 85 posto sufinancira Ministarstvo zaštite okoliša, i to europskim novcem, a ostatak JLS, proporcionalno broju stanovnika.

Sporazum je potpisalo 20 jedinica lokalne samouprave. Nakon potpisivanja ugovora kreće se s izradom projektne dokumentacije, a kasnije i prijavom na natječaj. Sortirnica se planira izgraditi na lokaciji Motičnjak u Varaždinu uz postojeće reciklažno dvorište, a imat će kapacitet sortiranja sedam tisuća tona otpada godišnje.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI