Gradit će nasip i branu kako bi štitili Koprivnicu od poplava

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Hrvatske vode pokrenule se proces kojim bi se trebao riješiti problem izlijevanja potoka Koprivnica ili kako ga službeno u Hrvatskim vodama zovu, Bistra koprivnička. Naime, u planu je gradnja retencije Žlebić i brane na koritu potoka Koprivnica. Svi se još sjećaju 2014. godine kada se potok Koprivnice izlio iz korita i poplavio dio Koprivnice.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

No, izlijevanje potoka na području Koprivnice nešto je rjeđe nego na njegovu nizvodnom vodotoku. Tako se događa da se kod utjecaja većih pritoka, a to su Moždanski jarak, Brzava, Poljana i Komarnica, odnosno nizvodno od naselja Hlebine, poplave poljoprivredne površine, pašnjaci i bjelogorične šume, no zahvaćeni su i rubni dijelovi naselja Hlebine i Molve. Pogotovo je to izraženo kod Molva, gdje utječu pritoci Komarnica i Zdelja pa kod poplavnih događaja plave veliko područje na kojem su pogoni CPS INA Molve i Janaf terminal Virje.

Koprivnica, 19/09/10. Zbog obilnih kisa potok Koprivnica poplavio je kuce podrume dvorista i ulice u naseljima Dubovec, Brezaneci prigradska naselja. Foto: Nikola Wolf / Podravski list

Vodotok Bistra koprivnička ujedno je i glavni recipijent oborinskih i otpadnih voda grada Koprivnice, što rezultira velikim problemima u kišnom razdoblju. A kako smo spomenuli, u listopadu 2014. zabilježen je dosad najveći vodni val na Bistri koprivničkoj koji je poplavio dio grada Koprivnice. Maksimalni vodostaj iznosio je 403 centimetra. Sama izgradnja retencija planira se na međi između grada Koprivnice i općine Sokolovac, odnosno u neposrednoj blizini koprivničkog prigradskog naselja Reka, gdje bi bila izgrađena i brana na koritu potoka Koprivnica.

– Pregradni profil brane planiran je u dolini vodotoka Bistra koprivnička, u neposrednoj blizini naselja Reka. Duljina brane u kruni je oko 580 m, a na najvišem dijelu, u dolini potoka, brana ima visinu pet metara. Izvedbom nasute brane i retencije omogućava se prihvat 100-godišnjeg vodnog vala, odnosno vršni dotok od 60 m3/s – stoji u objašnjenju projekta, što znači da bi retencija i brana trebali izdržati pritok vodenog vala za koji je vjerojatnost da će doći oko  jedan posto. Isto tako, u opisu projekta stoji da će se u lijevom boku retencije Žlebić, sa sjeverne strane, izgraditi obrambeni nasip u duljini od 820 metara širine četiri metra. 

– Obrambeni nasip nastavit će se na branu Žlebić te je po njemu predviđen pristupni put kruni brane. U desnom boku retencije izvest će se obrambeni nasip kojim se izvodi i djelomično izmještanje postojećeg makadamskog puta, kako bi se zaštitile obiteljske kuće u tom boku retencije. Put se planira izmjestiti u ukupnoj duljini od oko 445 m te spojiti na postojeći makadamski – napisano je u eleboratu utjecaj na okoliša ovoga projekta, što je ujedno i prvi postupak u cijelom projektu, do će čije realizacije proteći još pokoja godina.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI