Gradonačelnik Bilić priznao krivnju pa dobio pet mjeseci uvjetnog zatvora

Podravski list profile

Dubravko Bilić, SDP-ov ludbreški gradonačelnik priznao je krivnju te se nagodio s USKOK-om pa je na Županijskom sudu u Zagrebu dobio, nepravomoćno, pet mjeseci zatvora uz rok kušnje godinu dana. On je proglašen krivim jer je, tvrdi Županijski sud, kao ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka zloporabio položaj, donio odluku o isplati naknade za odvojeni život samome sebi, iako za to nije imao pravo, piše danas Večernji list. Usto, morat će platiti i 24.000 kuna u državni proračun, kao i oko 1000 kuna sudskih troškova.

Podravski list od početka prati ovu aferu. Podsjetimo, po toj odluci imao je pravo na 1000 kuna mjesečne naknade, od lipnja 2012. do lipnja 2013. U to vrijeme isplatio si je, kako kaže presuda, nezakonitih 14.500 kuna. Bilić cijelo vrijeme nije živio odvojeno od obitelji, jer je, piše, svaki dan putovao iz Ludbrega u Zagreb na posao i natrag.

– Vezano uz dovršetak postupka na Županijskom sudu i sporazum s USKOK-om, kao tada odgovorna osoba i ravnatelj državne Agencije za zaštitu osobnih podataka, prihvaćam u potpunosti odgovornost za propust zaposlenika u Agenciji – naveo je Bilić i pokušao pojasniti kako je “propust posljedica različitog i, nepotpunog, nedorečenog reguliranja prava na naknadu koja mu je isplaćena, a koje pravo je različito regulirano sa više Zakonskih i podzakonskih propisa”.

– Čak se i sam USKOK pozivao na različite propise u istrazi i optužnici. I dalje ne osjećam krivnju za propust zbog kojeg je došlo do isplate 14.500,00 kuna jer osobe u Agenciji odgovorne za taj sektor nisu me upozorile na nemogućnost isplate tih sredstava, a ja sam zbog različitosti propisa bio u uvjerenju da mi odgovorne osobe ispravno obračunavaju i isplaćuju naknadu – pravda se Bilić i smatra da se moguće radi i o propustu zaposlenika u Agenciji.

– Profesionalno i moralno prihvaćam svoj dio odgovornosti i stoga sam pristao na sporazum o kazni odnosno minimalnoj uvjetnoj osudi – kazao je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić koji dodaje kako “sustav dokazuje i oštro kažnjava manje prijestupe, a ponekad i nenamjerno neznanje građana, dok ispod radara i bez sankcija prolaze milijuni kuna pronevjere premijera i nestaju spisi saborskih zastupnika…”.

Ostavku na mjesto gradonačelnika, ističe, ne misli dati, a što o svemu misle građani, dodaje, reći će na sljedećim izborima.

FOTO: Arhiva

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti