Gradonačelnik „opleo“ po Ministarstvu kulture: “Krčmu treba otpreti i školu zapreti!”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Prošlog vikenda 14. put održana je manifestacija Festival kajkavske komedije – Dani Mladena Kerstnera. Posjetitelji su mogli uživati u predstavama čak 19 humorističnih amaterskih kazališnih družina. Jedini uvjeti za nastup bio je da su predstave izvedene na kajkavskom jeziku te da su humorističnog sadržaja, a glavni cilj festivala je promocija kajkavske riječi, što ga čini posebnim.

Festival je održan u znaku preminulog Martina Sagnera, glumca koji je u popularnoj seriji Gruntovčani, snimanoj po književnom predlošku Mladena Kerstnera, glumio popularnog Dudeka. Upravo je baš ove godine Kešnerijada bila jedna od najbrojnijih do sada.

– Počeci festivala bili su skromni, nastupila je samo jedna dramska skupina, a s vremenom se interes povećavao. Značajniji interes i razvoj festivala počinje od 2012. godine otkad na pozornici u Ludbregu gostuje u prosjeku 17 amaterskih družina, što predstavlja i toliko različitih predstava i govora uzmemo li u obzir činjenicu da su amaterske glumačke družine iz Međimurske, Koprivničko-Križevačke, Krapinsko-Zagorske i Varaždinske županije. Ove godine nastupit će   njih čak 19 s ukupno 133 glumica i glumaca amatera.

Festival je održan u znaku preminulog Martina Sagnera

Taj broj govori o velikom interesu i ljubavi amaterskih družina i glumaca da se održi kajkavski govor. Vrlo je pozitivno i to što se uključuju i mlade generacije – rekao je Branko Dijanošić  uoči otvaranja festivala, ravnatelj Centra za kulturu i informiranje, koji je i organizator ove manifestacije.

U najavi festivala gradonačelnik Dubravko Bilić osvrnuo se na slabu podršku Ministarstva kulture ovoj manifestaciji.

– Malo je zaboljelo sve one koji su voljeli Kerstnerovo djelo i koji su poštivali Martina Sagnera da je relativno mali broj ljudi bio na pogrebu, ali veličina čovjeka koji je otišao ne mjeri se brojem prisutnih dužnosnika ili ministara, već onime što je ostavio iza sebe. Martin Sagner zadužio nas je legendarnom glumom i svevremenskom interpretacijom Dudeka, jednog poštenjaka koji vjeruje u sustav, u ljude, u poštenje i u sve ono čime se rađamo, ali se u društvu koje ne cijeni to izvorno sve iskrivi i prevladaju Cinoberi i Presvetli i mnogi drugi likovi koji nas usmjeravaju svojim putevima. Ne čudi što Ministarstvo kulture ne drži previše do ove manifetacije. Evo, baš prva predstava ima naziv Krčmu treba otpreti i školu zapreti, kao da govore o smjernicama ove vlade – rekao je Dubravko Bilić, gradonačelnik.

Dubravko Bilić

FOTO Dražen Vađunec

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI