Gradske nekretnine koje nas ‘bodu u oko’: Nema pomaka s tiskarom, Danica propada, spor s Bilokalnikom…

Već godinama traju „pregovori“ i dogovori s Podravkom oko vrijednih prostora bivše tiskare koja se naslanja na Gradsku tržnicu. Iz nekoliko izvora bliskih i Podravci i Gradu doznajemo kako će ovaj višegodišnji „status quo“ sigurno biti još neko vrijeme, jer konkretnih pomaka nema.

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista u ponedjeljak…

Ni u Gradu nisu sigurni što bi s tim prostorima, dok u Podravci ne bi imali ništa protiv prodaje ili zamjene, no pitanje je što im Grad može ponuditi. Zasad konkretnog dogovora nije bilo. Vrijedne su nekretnine i u Starčevićevoj preko puta Podravke gdje je bio negdašnji Dom Slavena. Iako je postojala ideja da se tamo radi nova upravna zgrada Belupa, čini se kako je sve stalo s epidemijom, baš kao i pompozno najavljena obnova Podravkine sedmerokatnice.

Spor Grada i Bilokalnika oko ovog objekta traje već sedmu godinu

Iako nisu u samom gradu, objekti na Danici vrlo su vrijedni i osim što su svjedoci jednog vremena imaju značajan kulturno-povijesni potencijal. Ideje o memorijalnom centru još uvijek su aktualne, no zasad nema informacija da je ideja i formalizirana kako bi se prijavila na EU fond ili državne natječaje.

Spor s Bilokalnikom

Gradu je svakako zanimljiv i dvojni objekt u Svilarskoj, gdje su smještene političke stranke i popularni Komitet koji gleda na Marofsku. Ti objekti na vrlo dobroj lokaciji su ipak, potpuno u državnom vlasništvu, no trenutno nema nikakvih aktualnih ideja oko preuzimanja. Jedina je činjenica da objekti polako propadaju. Problem starih Sloginih pogona u Marofskoj riješen je pak prošle godine, a tamo će Eurospin graditi svoj novi trgovački centar.

Grad već šest godina prodaje i popularnu Merićevu zgradu u centru grada, 88 posto vlasništva, dok je ostatak u vlasništvu obitelji Ristemi (poslovni prostor).

Ne zna se ni što će biti s Danicom

-Prve godine prodavali smo ju za 2,76 milijuna kuna, da bi cijena s godinama padala, a zadnja cijena je 1,6 milijuna. Zainteresiranih trenutno nema ni za tu cijenu – potvrdili su nam u Gradu Koprivnici, a pretpostavka je da će se kupac teško pronaći s obzirom da je u poprilično lošem stanju.

Dio Merića oštećen je i u nedavnom petrinjskom potresu. Iz nekoliko smo izvora bliskih Gradu doznali kako bi to bilo najbolje srušiti jer je opasno po građane, no ključnu riječ ipak vode konzervatori i oni su prilično oprezni kad je riječ o rušenju bilo čega.

Oko jednog vrijednog objekta i dvorišta u samom centru Koprivnice još uvijek se vodi sudski spor.

-Radi se o nekretnini na Florijanskom trgu 14 u kojem je trenutno trgovina poklonima, a u zakupu je firme KB iz Sračinca. Grad i Bilokalnik IPA već šest godina spore se za vlasništvo. Bilokalnik osporava to Gradu i koprivnički je Općinski sud 2017. presudio kako bi objekt trebao pripasti njima, no Grad se žalio i sud u Puli 2019. je prvostupanjsku presudu ukinuo i cijeli postupak vratio na početak – doznajemo u Gradu Koprivnici.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI