Gradske tvrtke dižu 21,1 milijun kuna kredita za izgradnju upravne zgrade i investicije

Nova sjednica đurđevačkog Gradskog vijeća, koja je održana elektroničkim putem zbog samoizolacije pojedinih članova vladajuće većine Željka Lackovića, pa i njega samoga, koji je, kako doznajemo, bio pozitivan na COVID-19, uzburkala je oporbene vijećnike SDP-a.

Naime, na dnevnom redu sjednice bilo je čak 27 točaka, među kojima su bila i izvješća o poslovanju gradskih komunalnih tvrtki, kao i odluke o njihovim novim kreditnim zaduženjima.

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Tako će Komunalije podići kredit od 5,3 milijuna kuna na deset godina, s kamatom od 0,9 posto, a od tog će zaduženja pet milijuna biti iskorišteno za izgradnju nove upravne zgrade sa spremištem i skladištem na zemljištu u Ulici Đure Basaričeka nedaleko od gradske tržnice, dok je 300.000 kuna predviđeno za zatvaranje postojećeg kredita s nepovoljnijom kamatom od 1,4 posto.

Nova upravna zgrada gradit će se na zemljištu u Ulici Đure Basaričeka, nedaleko od gradske tržnice

Komunalne usluge Đurđevac dižu kredit od 7,8 milijuna kuna također na deset godina s kamatom od 0,9 posto, od čega je 6,2 milijuna predviđeno za izgradnju kompostane, nabavu tri kamiona za odvoz otpada te udio u izgradnji nove upravne zgrade sa spremištem i skladištem, a 1,6 milijuna kuna namijenjeno je za zatvaranje postojećeg kredita s nepovoljnijom kamatom od 1,9 posto.

Komunalije – plin, pak, dižu kredit od osam milijuna kuna također na deset godina s kamatom od 0,9 posto od čega je 5,1 milijun predviđen za udio u izgradnji nove upravne zgrade sa spremištem i skladištem te obnovu distributivne plinske mreže, a 2,8 milijuna namijenjeno je za zatvaranje postojećeg kredita s nepovoljnijom kamatom od 2,5 posto. Vladajuća većina stranke Željka Lackovića dala je zeleno svjetlo za kratkoročno zaduženje Grada na šest milijuna kuna kako ne bi bila narušena likvidnost zbog različite dinamike obveza i prihoda za projekte koji se financiraju europskim novcem. 

Marko Fucak i Dejan Kutičić, gradski vijećnici SDP-a, ističu kako shvaćaju da je poslovnikom uređeno da se zbog epidemiološke situacije sjednice mogu održati elektroničkim putem, no s obzirom na važnost odluka koje su se donosile na ovoj sjednici, to je nedopustivo. 

– Važno je naglasiti da su se na sjednici donijele ključne odluke o dizanju revolving kredita od šest milijuna kuna i dizanju kredita gradskih tvrtki Komunalije, Komunalne usluge Đurđevac i Komunalije-plin u ukupnom iznosu od 21,1 milijun kuna, što je svako poziv na alarm. Smatramo da se takve ozbiljne odluke ne smiju potvrditi elektroničkim putem, već se za njih treba provesti kvalitetna demokratska rasprava na kojoj moraju bili prisutni direktori gradskih tvrtki koji traže blagoslov gradskog vijeća za dizanje kredita – kaže Marko Fucak. 

Marko Fucak

Na prošloj sjednici Gradskog vijeća, dodaje on, gradonačelnik Janči je istaknuo kako je važno spomenuti povećanu realizaciju rente i poreza na dohodak koja je veća od planirane te da takav prihod daje sigurnost u stabilnost proračuna i u ispravnost zacrtanih projekata.

– Sad se postavlja pitanje što se promijenilo od prošle sjednice Gradskog vijeća koja je bila 9. rujna. Ako je prije mjesec dana gradski proračun imao sigurnost i stabilnost, kako je sad više nema jer se mora ići u dizanje revolving kredita od šest milijuna kuna – ističe Marko Fucak.

U obrazloženju za dizanje kredita gradskih tvrtki, kaže Fucak, navodi se da većina novca ide za izgradnju nove upravno-poslovne zgrade što je svakako pohvalno, ali opet vuče za sobom nejasnoće vezano uz budućnost postojećih objekata od komunalnih tvrtki koje se nalaze u Ulici Radnička cesta.

– Postavlja se i pitanje što će biti sa starom zgradom Zadružnog doma u centru grada. Je li stvarno od iznimne važnosti graditi nove poslovne objekte ili se moglo ići u rekonstrukciju postojećih objekata za koje bi iznos troškova obnove bio nekoliko milijuna kuna manji. Predsjednik jedne poznate svjetske korporacije izjavio je: “Uzmite mi tvornice, spalite mi zgradeostavite mi samo ljude da započnem sve ispočetka.”

To očito nije moto direktora naših komunalnih tvrtki kojima je važno da imaju nove upravno-poslovne objekte i radnike koji baš nisu pretjerano zadovoljni radnom atmosferom. Također, nas gradske vijećnike iz oporbe, a i zainteresiranu javnost, to jest građane Đurđevca i prigradskih naselja, zanima povlači li podizanje tih kredita za sobom u budućnosti dodatne reperkusije, odnosno hoće li doći do povećanja cijene plina i komunalnih usluga, hoće li se kreditno zaduženje odraziti na zaposlenike gradskih poduzeća, to jest na smanjenje njihovih plaća i slično. To su sva pitanja i nejasnoće koje će ostati visjeti u zraku s obzirom na to da se sjednica Gradskog vijeća održala elektroničkim putem – zaključio je Marko Fucak.

Foto: Darko Imbriša

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI