Gradski Crveni križ brine za najpotrebitije: Gradi se zgrada za beskućnike i starije

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Veliki projekt ‘Centar za pomoć u kući Koprivnica’ danas je predstavljen u prostorima Inkubatora kreativnih industrija. Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenoga križa Koprivnica, a partneri u projektu su Centar za socijalnu skrb Koprivnica i Grad Koprivnica. Projekt je vrijedan 14,88 milijuna kuna.

Razdoblje provedbe projekta je tri godine i u svibnju 2023. godine ovaj projekt bi trebao biti u potpunosti završen.

“Cilj projekta je ulaganje u socijalnu infrastrukturu, a to će se postići izgradnjom i opremanjem prostora sa svrhom provođenja procesa prevencije institucionalizacije. Ciljne skupine u projektu su beskućnici, korisnici usluge pomoćni u kući pripremom i dostavom obroka u kuću te umirovljenici i starije osobe. Beskućnici su odabrani jer u Gradu Koprivnici kao središtu županije do sada nije postojao prostor za osiguranje usluge za beskućnike pa ćemo ovim projektom i to riješiti”, rekla je Adela Sočev, ravnateljica Gradskog društva crvenog križa Koprivnica i voditeljica projekta.

“Projektom ‘Centar u kući Koprivnica’ izgradit će se potpuno novi objekt čime će se stvoriti kvalitetniji kapaciteti za socijalne usluge koje Crveni križ Koprivnica pruža, ali i za razvoj novih socijalnih usluga u cilju prevencije institucionalizacije korisnika. Izgradnjom Centra povećat će se prostorni kapaciteti Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica i stvorit će se uvjeti za proširenje postojećih, ali i razvoj novih socijalnih usluga”, rekla je.

Grad Koprivnica za izgradnju ovog projekta darovao je zemljište od 2455 kvadrata u Herešinskoj ulici u Koprivnici Gradskom društvu Crvenog križa Koprivnica. Na tom će se mjestu izgraditi nova zgrada koja će imati prizemlje i kat, a površina će joj biti 1255 kvadrata. Gradsko društvo Crvenog križa 13. siječnja za tu je zgradu dobilo pravomoćnu građevinsku dozvolu za gradnju centra.

“U prizemlju na 300 kvadrata nalazit će se pučka kuhinja i blagovaonica, prostor za rad gerontodomaćica i popratne prostorije te dnevni boravak za starije i umirovljenike. Na katu će biti smješteno prihvatilište za beskućnike te pripadajući uredski prostori. U nastavku zgrade bit će smješten skladišni prostor površine oko 300 kvadrata namijenjen skladištenju hrane i donacija za pripremu obroka u pučkoj kuhinji, a koji će biti dostupan za prilaz i istovar svim vrstama teretnih vozila. Nabavit će se i viličar koji će služiti za istovar robe u skladište. Kuhinja će biti opremljena profesionalnim uređajima te će imati povećani kapacitet za pripremu do 300 obroka dnevno te će u nju biti smještena blagovaonica za korisnike. Za pripremu obroka nabavit će se suvremeni uređaji. U skladištu u koje se ulazi iz kuhinje nalazit će se i hladne komore za skladištenje lako kvarljivih namirnica”, nastavila je ravnateljica Sočev.

“Nabavit će se i dva vozila za dostavu obroka i namirnica s obzirom da je cilj uslugu proširiti na područje općina čije djelovanje pokriva Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica”, rekla je Sočev te dodala kako će zgrada imati ukupno 32 prostorije s pripadajućom opremom te će cijela zgrada biti prilagođena za osobe s invaliditetom, ugradit će se taktilne trake i lift.

Na konferenciji je prikazan i izgled budućeg Centra.

“Drago mi je da je pred nama još jedan projekt u koji idemo sa sredstvima EU. Zahvaljujući svim tim projektima smo se svrstali u top 10 gradova po povlačenju europskih sredstava zahvaljujući čemu smo napravili iskorak u kvaliteti života u gradu Koprivnici”, rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić te se zahvalio svim sudionicima u ovom hvalevrijednom projektu.

Projekt je odobren u okviru natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije pod nazivom ‘Unaprjeđivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza’. Na konferenciji su bili prisutni predstavnici Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Danijel Rušak iz koprivničkog Centra za socijalnu skrb, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Vjekoslav Štimac te Melita Birčić, ravnateljica PORA-e.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Obavijest korisnicima plina

Svi korisnici koji su do 25. ožujka 2021. godine potpisali ugovor s Koprivnica opskrbom za javnu opskrbu plinom, a koji su na kućne adrese s

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI