Gradski vijećnik osuđen jer je na Fejsu objavio – javne dokumente

Podravski list profile

Nezavisni ludbreški vijećnik Goran Horvat nepravomoćno je osuđen na tri mjeseca zatvora, uvjetno na godinu dana, jer je na svom Facebook-profilu objavio odluku Gradskog poglavarstava kojom to tijelo upućuje Lukom (gradsko komunalna tvrtka u stopostotnom javnom vlasništvu) da iz svog proračuna isplati otpremninu Tomi Filipu, tadašnjem direktoru Lukoma, koji je odlazio u mirovinu. Goran Horvat također je objavio fotografiju odluke NO-a Lukoma kojom je Tomi Filipu odobrio isplatu otpremnine.

– Ove javne dokumente objavio sam da pokažem da svi građani nisu isti pred zakonom. U odluci gradskog poglavarstva Lukomu se naređuje da sredstva bivšem direktoru isplati s osnova sredstava dobivenih od povrata PDV-a. Upravo zbog te vrste sredstava, koje nasljednik Tome Filipa nije uplatio u državni proračun, nego zadržao za tvrtku, on je dobio otkaz – naveo je Goran Horvat te dometnuo da on ovime nije imao namjeru prikazati da Tomo Filip nije imao pravo na otpremninu, već je njegov slučaj prikazao kao primjer nejednakosti te da imena o ovom slučaju nisu važna.

– Dok je jedan primio otpremninu, drugom je uručen otkaz, samo to sam htio ukazati, ništa drugo – rekao je Goran Horvat, koji je dodao da se ne osjeća krivim jer je postupao radi općeg dobra.

– Objavio sam javni dokument koji se odnosio na javnu osobu, koja je primila javan novac, pritom tu osobu ne optužujući ni za što. Ne razumijem gdje je tu problem niti krimen. Zbog svega ovog stresa sada sam i obolio, i to od vrlo ozbiljne bolesti – napomenuo je Goran Horvat.

Varaždinski Općinski sud pozvao se na Direktivu Europskog parlamenta i Kazneni zakon Republike Hrvatske, u kojem se govori i zlouporabi osobnih podatka, te osudio Gorana Horvata na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog kaznenog djela zlouporabe osobnih podatka.

Kontaktirali smo i Tomu Filipa.

– Da Goran Horvat nije kriv, ne bi ga sud osudio i državno odvjetništvo teretilo. Možda će ovo gradskom vijećniku biti pouka da prije nego što nešto o nekom piše, razmisli što radi – zaključio je Tomo Filip.

Goran Horvat najavio je žalbu na ovu presudu.

FOTO: Arhiva

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI