GRADSKO VIJEĆE Gradonačelnik Mišel Jakšić: Cilj nam je u godinu i pol kreditne obveze Grada svesti na nulu

Dugogodišnji minus otprilike se poklapa s prihodom od plinskog biznisa (21 milijun kuna) koji je ove godine „kapnuo“ u proračun, pa on formalno nije u deficitu


Autor: podravski.hr — 24.10.2017. / 14:50 Aktualno

Vijećnik HDZ-a Ernest Forjan i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić (SDP)

Koprivnička vlast donijela je odluku o tome da će akumulirani proračunski minus, koji u ovome trenutku iznosi 19,7 milijuna kuna, pokriti u iduće tri godine, i to 3,7 milijuna kuna u ovoj, šest milijuna kuna u idućoj, a deset milijuna kuna u 2019. godini.
Piše to u dokumentu „slonovskog“ naziva Analiza i ocjena postojećeg financijskog stanja s prijedlogom mjera za otklanjanje uzroka negativnog poslovanja, mjerama za stabilno poslovanje i akcijskim planom provedbe navedenih mjera. U njemu se veli kako je manjak rezultat gospodarske krize koja je počela 2008. godine te poreznih reformi koje su smanjile gradske proračunske prihode.
Dugogodišnji minus otprilike se poklapa s prihodom od plinskog biznisa (21 milijun kuna) koji je ove godine „kapnuo“ u proračun, pa on formalno nije u deficitu. No, upravo o tome je li taj novac već potrošen na krpanje deficita, umjesto da se investira u razvoj, lomila su se koplja na sjednici Gradskoga vijeća u petak.
– Nakon što je novac od prodaje plinskog biznisa stavljen u proračun, mi smo i dalje u minusu. Taj novac je, znači, već davno potrošen, a trebao je poslužiti za razvoj poduzetništva i uvođenje jednosmjenske nastave – ustvrdio je Ernest Forjan iz HDZ-a.
– Zaduženost Koprivnice je ispod hrvatskog prosjeka i velike većine jedinica lokalne samouprave. U iduće dvije-tri godine pokazat ćemo građanima da novac od plinskog biznisa ne ide na krpanje deficita, nego da deficit smanjujemo sami. Cilj nam je u idućih godinu i pol kreditne obveze svesti na nulu i tako stvoriti fiskalni kapacitet za novi investicijski ciklus. Otvorit ćemo apsolutno novu stranicu – odvratio je pak gradonačelnik Mišel Jakšić (SDP).
Rasprava je odlutala i izvan granica proračunske teme, pa je tako Forjan kazao kako su porezni prihodi smanjeni i zbog otpuštanja više od tisuću ljudi, aludirajući na Podravku u doba SDP-ova šefa uprave Zvonimira Mršića, dok se Jakšić zauzvrat obrušio na HDZ-ove Vlade, koje su – kako je kazao – svojim poreznim reformama Koprivnici iz proračuna izbijale i 20 milijuna kuna godišnje. (hš)