Gradsko vijeće: Kamioni odlaze iz Herešina, Zrinski u obnovu idući mjesec!

U tijeku je sjednica Gradskog vijeća Koprivnice. Vijećnici su većinom glasova podržali izvješće o realizaciji proračuna grada za prvih pola godine, ali i rad gradonačelnika i njegova ureda u prvih šest mjeseci ove godine.

Dodajmo i kako je koprivnička gradska blagajna s krajem prve polovice ove godine bila je u plusu čak devet milijuna kuna – vidi se iz polugodišnjeg izvješća o ostvarenju proračuna Grada Koprivnice za 2021. U gradski proračun ušlo je 109 milijuna kuna, dok su rashodi bili ravno 100 milijuna kuna.

U Gradu mogu biti zadovoljni činjenicom da su u prvih šest mjeseci značajno rasli prihodi od poreza, inače pojedinačno najznačajnije stavke u prihodima. U proračun je uplaćeno 38,2 milijuna kuna, čak osam milijuna kuna više nego u isto vrijeme protekle godine. Razlog tome su izmjene zakona pa sada Grad kao jedinica, umjesto dosadašnjih 60 posto, dobiva ukupno 74 posto naplaćenog prihoda od poreza na dohodak.

– Značajan je i rast ostvarenog povrata poreza i prireza na dohodak i to za čak 85,1 posto te je realizirano 6,7 milijuna kuna. Radi se o zakonskoj promjeni koja je omogućila zaposlenima do navršenih 25 godina povrat cjelokupnog poreza na dohodak te onima od 25 do 30 godina povrat od polovice naplaćenog poreza od nesamostalnog rada – ističu u Gradu.

Brojni su vijećnici sjednicu uobičajeno otvorili raznim pitanjima i prijedlozima na aktualcu. Vijećnik Mreže Ivica Suvanj pitao je kad će se izgraditi obećana prometnica prema kompostani i reciklažnom dvorištu u Herešinu kako bi se mjesto odteretilo od prometa. Pročelnik za gradnju Tomislav Golubić spomenuo je kako je u izradi idejni projekt te kako se očekuje ove godine i lokacijska dozvola, a od proljeća iduće godine, nada se i gradnja spoja na Peteransku. Upravo tom dionicom kretao bi se teretni promet, kroz Herešin više ne.

Vijećnika HSU Željka Šempera zanimalo je ima li Grad u planu u skorijoj budućnosti graditi kakav dom za starije s obzirom na duge liste čekanja, ali i činjenicu da mnogi hrvatski gradovi ih imaju ili ih grade. Gradonačelnik Mišel Jakšić spomenuo je kako to nije na listi prioriteta kroz godinu dana, ali je svakako tema o kojoj su voljni javno raspravljati, a pokaže li se potreba u dogledno vrijeme planirati i projekt.

Jakšić je na pitanje Davora Milakovića iz Domovinskog pokreta o obnovi Zrinskog trga podsjetio kako 28. rujna završava natječaj za izvođača te, ne bude li žalbi, radovi mogu početi već u listopadu, a prvi s podzemni radovima kreću djelatnici KC Voda.: Uredenje centra i fasade u gradu. Ceste lani usponi propali garancija.

Dražen Mikulec, vijećnik stranke Nezavisni govorio je o igralištu kod škole A.N. Gostovinski i lošim odnosom pojedinaca prema gradskoj imovini te podsjetio na činjenicu da naši uspješni atletičari nemaju pravu atletsku stazu ni sportski centar. Gradonačelnik je dodao kako traju dogovori sa Županijom oko obnove igrališta na “školaku” kod Srednje škole te da se otvaraju razne mogućnosti iz euro-fondova u idućim godinama.

Jedno od pitanja bilo je i o nedostatku biciklističke staze na spoju Ivanjske, Česmičkog i Pavelinske, a gradonačelnik je podsjetio da su u tijeku radovi na obnovi pruge od Mađarske preko Koprivnice do Križevaca te da će na tom potezu se izvesti novo prometno rješenje i spoj prema K. Ivancu. Također, Ivanjska će ubuduće biti jednosmjerna pa će i promet biciklista i pješaka biti sigurniji.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI