GRANIČNI PRIJELAZ U GOLI OD DANAS KUĆICA DUHOVA Zbogom ostaj, draga naša golska carino!

Policijskih kontrola i dalje će biti, ali na mađarskoj strani, na prijelazu Berzence. Ne treba nam, dakle, putovnica, ali svakako treba ponijeti osobnu iskaznicu


Autor: podravski.hr — 01.07.2013. / 12:22 Aktualno

GOLA – Granični prijelaz Gola kod Koprivnice na hrvatsko-mađarskoj granici od danas je otišao u povijest. Hrvatska je postala dio velike europske obitelji i zajedničkog tržišta sa slobodnim protokom roba, kapitala, ljudi i ideja.
No, na neke stvari Hrvatska će ipak morati još pričekati. U Goli, primjerice, od danas više nema ničega – ni carinskih, ni policijskih kontrola. Kućice i rampe na na našoj strani ostaju sablasno puste i odlaze u vječnost. No, policijskih kontrola i dalje će biti, ali na mađarskoj strani, na prijelazu Berzence. Ne treba nam, dakle, putovnica, ali svakako treba ponijeti osobnu iskaznicu.
Posjetili smo postaju granične policije Gola koja se pripremila za današnji povijesni dan te porazgovarali sa zapovjednikom Zoranom Kapustom koji nam je objasnio što će se sve zapravo promijeniti u pograničnoj kontroli.
– Od danas na graničnom prijelazu Gola ostaje samo policijska kontrola, dakle više nema carinskih provjera, to je ujedno i najveća promjena koja će se dogoditi. Policijska kontrola na granici bit će prisutna tako dugo dok Hrvatska ne uđe u u schengenski prostor što će najvjerojatnije potrajati još nekoliko godina – objasnio je Kapusta.
Više o pograničnim novostima nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju čitajte u tiskanom izdanju Podravskog lista.