Grizete nokte? Trebali biste prestati

Griženje noktiju nije samo ružna, već i opasna navika. Ipak, velik broj grize nokte. Obično je ova navika prisutna u djetinjstvu, ali ponekad ostaje i u odrasloj dobi.

Ljudi ponekad sasvim nesvjesno grizu nokte tijekom obavljanja drugih aktivnosti, kao što su čitanje, gledanja televizije ili telefoniranja. Navika je posljedica uzbuđenja, dosade ili stresa, a mi vam donosimo razloge zbog kojih biste definitivno trebali prestati.

Na rukama i noktima nalaze se štetni mikroorganizmi, uključujući bakterije, gljivice i viruse. Kada u usta stavljate neoprane ruke, tada povećavate rizik od nastanka niza infekcija. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje grizu nokte imaju veći rizik od nastanka infekcija, a djeca koja grizu nokte imaju povećan rizik od nastanka karijesa i propadanja zubi.

Svaki put kada grizete nokte u svoj probavni sustav unosite štetne mikroorganizme. Ti mikroorganizmi mogu uzrokovati infekcije probavnog sustava koje povećavaju rizik od nastanka dijareje i bolova na području abdomena. Grizenje noktiju uzrokuje nastanak malih brazdi unutar nokta i oštećenja kože koja okružuje nokte. Svako oštećenje nokta znači lakši ulazak mikroorganizama u nokat. Te infekcije mogu uzrokovati naticanje, crvenilo i osjetljivost noktiju.

Izvor: Centar zdravlja

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI