Grobari optuženi za krađu nakita i satova s tijela pokojnika oslobođeni krivnje

Grobari koji su optuženi da su od 1993. do 2013. godine s posmrtnih ostataka pokojnika iz grobnica, ali i iz samih sanduka u mrtvačnicama, skidali nakit i satove pokojnih osoba te ih zadržavali, oslobođeni su krivnje, prenosi SiB.

Presude su to grobarima i nosačima osječke gradske tvrtke Ukop po treći put. Grobare i nosače teretilo se da su teškim krađama priskrbili imovinsku korist od najmanje 162 800 kuna, piše Jutarnji list.

Svi okrivljeni poricali su krivnju, iako je tijekom istrage dio njih priznao da su vadili zlatne zube te krali zlatninu.

Sudac Općinskog suda u Osijeku obrazložio je nepravomoćnu presudu time kako je nedvojbeno da se kod pronevjere ne traži tko je vlasnik ukradenog.

– Mi smatramo da je stvar koja odlazi s pokojnikom napuštena stvar, a tužiteljstvo da je to vlasništvo rodbine. No, tada smo svi oštećeni, jer se nigdje konkretno ne navode oštećenici, rekao je odvjetnik jednog od optuženih nosača.

U slučaju nosača, oni su pronevjerili iznos manji od 2.000 kuna i za to je propisana kazna do godinu dana zatvora. Međutim, 31. siječnja 2019. njihov je slučaj otišao u zastaru.

– Za grobare sam primijenio “zabludu o biću djela” što znači da ste vi i na neki način dokazali i sudu nametnuli, a sud je to i prihvatio, da se tako godinama postupalo. I sam direktor rekao je da se tako radilo više od 30 godina i da je vrijedilo “tko nađe njegovo je”, zaključio je sudac.

Foto: Ilustracija/Pixabay

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI