GROBLJE BENZINSKIH PUMPI Oronuli spomenici vremenima kad se eurodizel točio za samo pet kuna

Zanimljivo je pogledati cjenik istaknut uz davno zatvorenu benzinsku postaju u Donjoj Glogovnici. Na njemu je istaknuta cijena eurodizela od – 5,55 kuna. Danas je litra eurodizela već premašila deset kuna


Autor: podravski.hr — 09.11.2018. / 9:06 Aktualno

Benzinska u Donjoj Glogovnici - cijene goriva od kojih hvata nostalgija

Mnoštvo zatvorenih i napuštenih benzinskih crpki u Koprivničko-križevačkoj županiji svjedoče o vremenima kad je malo poduzetništvo dominiralo u tom segmentu, a neke su podsjetnik na danas nezamislivo niske cijene goriva. Prema neslužbenim procjenama, na području županije postoji groblje od najmanje desetak napuštenih benzinskih.
Tko, primjerice, samo iz Križevaca potegne na sjeverozapad, u Kalničkoj ulici naići će na zatvorenu crpku tvrtke Kračina, a nakon nekoliko kilometara doći će i do one u Vinarcu, koju je vodila obitelj Jembrek. Ode li se sjeverno od grada, u Donjoj Glogovnici naići će na zatvorenu crpku tvrtke Propono, a jugozapadno, u Bojnikovcu, one koju je vodila tvrtka Panprodukt.
Kako je došlo do toga da križevačka okolica postane „groblje“ benzinskih crpki?
– Promijenile su se okolnosti na tržištu – došli su veliki igrači kao konkurencija, a marže su se znatno smanjile. Evo, ja sam pumpu otvorio 1995. godine, kada je marža bila između 15 i 20 posto, a zatvorio sam je 2008. godine, kada je marža bila tek jedan do dva posto. U takvim uvjetima više se nije moglo poslovati – kazao nam je Josip Kušec, vlasnik poduzeća Kračina.
Nakon što je zatvorio crpku, u Kalničkoj ulici ostao je raditi samo kafić, a postrojenje čeka mogućeg najmoprimca.
– Danas su u gradu četiri benzinske postaje, sve u vlasništvu velikih tvrtki. Ja tražim jednu koja će biti spremna uzeti moju u najam, a to je povoljnije nego da se ide graditi od nule. Tankovi su uščuvani – reći će Kušec.
Zanimljivo je pogledati cjenik istaknut uz davno zatvorenu benzinsku postaju u Donjoj Glogovnici. Na njemu je istaknuta cijena eurodizela od – 5,55 kuna. Danas je litra eurodizela već premašila deset kuna. (hš)

Zatvorena crpka u Bojnikovcu

Napuštena benzinska u Kalničkoj ulici u Križevcima

Propao biznis s gorivom i u Vinarcu kod Križevaca

FOTO: NIKOLA WOLF