Grozna statistika: Više od polovice djece nije u autosjedalicama, a ona koja jesu, uglavnom su loše vezana

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Samo srećom nije bilo težih posljedica u prometnoj nesreći koja se dogodila lani na Čardi u Koprivnici kad je alkoholizirani mladić izletio svojim golfom. U njemu je vozio i dvoje mališana od pet godina koji, saznali smo u policiji, nisu bili u dječjim sjedalicama.

Nije to jedina takva nesreća, i prije nekoliko dana jedna je 27-godišnjakinja na ludbreškom području skrivila nesreću autom u kojem su bila djeca od jedne i šest godina. Ni ona nisu bila vezana, a šestogodišnje dijete nasreću je samo lakše ozlijeđeno. Prije više od tjedan dana dogodila se pak teška prometna nesreća, vozač je izletio s ceste i okretao se u zraku, da bi završio na krovu u polju nedaleko od Đelekovca. Vozio je suprugu koja je bila četiri dana pred porod i jednogodišnje dijete. Njih je spasilo to što su bili vezani, a dijete u sjedalici!

Podravsko-prigorska policija inače redovno provodi preventivne akcije na terenu, kontrolira roditelje vežu li djecu u autosjedalice, no COVID epidemija takve je akcije prorijedila, posebno u vrtićima. No, i dalje se takve situacije provjeravaju u uobičajenim prometnim akcijama i prometnim infotočkama.

Ipak, policijska je statistika poražavajuća. Od svih nesreća u kojima su sudjelovala djeca koja su morala biti u autosjedalicama, više od polovice ih nije bila vezano po propisima. Samo 2019. godine bilo je 58 prometnih nesreća u kojima su sudjelovala djeca. U njima su četiri djeteta teže ozlijeđena, a 10 lakše. U tim je nesrećama sudjelovalo 65-ero djece, od kojih je 35-ero koristilo autosjedalicu ili sigurnosni pojas. Lani je nasreću bilo nešto manje nesreća u kojima su sudjelovala djeca – 38. Jedno je dijete teže ozlijeđeno, a četvero lakše.  Od ukupno 45-ero djece putnika, samo 21 koristilo je autosjedalicu ili pojas.

– Do kolovoza 2019. ovakav se prekršaj vožnje djece bez autosjedalica ili pojasa izjednačavao s klasičnim nevezanjem pojasa vozača ili suvozača, no nakon toga prekršajna kazna iznosi 1000 kuna – rekla nam je Ivana Šeničnjak iz Policijske uprave koprivničko-križevačke i dodala kako je nakon tih izmjena u četiri mjeseca 2019. godine zbog toga kažnjeno 55 vozača, većinom roditelja.

Već lani taj se broj povećao na 159.

Zadnja akcija kontrole roditelja i vozača koji prevoze mališane ipak je održana 11. ožujka ove godine i rezultati također zovu na uzbunu.

– Kontrolirali smo 28 sjedalica, među kojima u devet njih nije bilo djece. Od njih četiri uopće nisu bile vezane, a na jednoj je bio nepravilno montiran isofix. Ono što treba upozoriti jest da čak 19 djece nije bilo pravilno vezano – navodi Šeničnjak i pojašnjava kako su djeca ili labavo vezana, sjedila u premalim ili prevelikim sjedalicama, nosila zimske jakne (ne smije se op.a.), ili su sjedalice bile krivo okrenute ili im je istekao rok trajanja i drugo… Doznajemo i kako od 28 autosjedalica njih 11 nije bilo pravilno montirano, a kod nekih je utvrđeno nekoliko neispravnosti.

Ova legradska obitelj bila je vezana, a dijete u autosjedalici, i to ih je spasilo

Kad dijete može bez sjedalice, a kad na mjesto suvozača?

Mnogi od nas pitaju se kad dijete smije iz autosjedalice u podizač, takozvani buster, kad može sjediti samostalno, a kad smije biti na mjestu suvozača. Sve detaljno piše u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

U motornim autima za prijevoz i teretnim automobilima do osam sjedala sva djeca niža od 150 centimetara moraju biti u posebnoj autosjedalici ili postolju koja su za vozilo spojena sigurnosnim pojasom ili posebnim kopčama (isofix). U osobnim automobilima dijete smije biti na putničkom mjestu i ako je više od 135 centimetara, ali jedino ako je pravilno vezano sigurnosnim pojasom za odrasle. Naprijed smiju sjediti jedino ako su viša od 150 centimetara. Nekad je vrijedilo pravilo da moraju navršiti 12 godina.

U vozilima koja na sjedalima nemaju sigurnosni pojas ne smiju se voziti djeca mlađa od tri godine, dok oni stariji i niži od 150 centimetara ne smiju se voziti na prednjem sjedalu. I da se vratimo na zimske jakne i autosjedalice. One se ne preporučuju jer u slučaju sudara napuhana jakna će se stisnuti ostavljajući prazan prostor između tijela vašeg djeteta i sigurnosnog remena, odnosno vaše dijete neće biti dovoljno čvrsto vezano i samim time zaštićeno.

Foto: arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI