Grupa građana protiv poskupljenja otpada: Nisu nas obavijestili – trebali su!

Grupa građana iz Ulice Tome Blažeka u Koprivnici smatra da novi cjenik odvoza otpada nije donesen zakonito pa su uputili i svoje prosvjedno pismo Komunalcu, gradskoj tvrtki zaduženoj za odvoz otpada, te Gradu Koprivnici. Ta grupa građana tvrdi da je Komunalac kao davatelj usluga jednostrano odredio i primijenio cijene po cjeniku javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada te tako prekršio ugovor zaključen s korisnicima usluga.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Cjenik je važan sastavni dio ugovora prema odluci o načinu pružanja javnih usluga objavljenoj u glasniku grada Koprivnice. O izmjeni ugovora ugovorene strane se moraju usuglasiti. To znači da je davatelj usluge, a to je u ovom slučaju Komunalac, morao obavijestiti korisnike o cjeniku i izmjeni cjenika u roku od 30 dana prije dana primjene cjenika – tumači Josip Barčanec.

Josip Barčanec

Po istoj odredbi, dodaje on, gradonačelnik Koprivnice daje suglasnost na prijedlog cjenika odnosno njegove izmjene i dopune, a prije davanja suglasnosti obvezan je provjeriti da li je prijedlog usklađen sa zakonom, uredbom i odlukom.

-Iako je znao za nepravilnosti utvrđene u postupku nadzora zakonitosti gradonačelnik je dao prethodnu suglasnost. Odluku je na prijedlog gradonačelnika donijelo Gradsko vijeće na sjednici 30. siječnja 2018. godine. Ta suglasnost ne vrijedi za ostale korisnike jer ga nisu ovlastili da daje suglasnost u njihovo ime. Naš gradonačelnik, kao saborski zastupnik i pogotovo kao predsjednik saborskog odbora za pravosuđe to je morao znati. Njegov postupak svodi se na apsolutno „ja“. Zbog tih nepravilnosti cjenik koji je objavljen u glasniku grada Koprivnice 30. kolovoza ove godine mora biti povučen iz primjene – tvrdi Josip Barčanec.

Komunalac, nastavlja Barčanec, obračunava cijene odvoza suprotno zakonu o održivom gospodarenju otpada prema kojem je korisnik dužan snositi troškove po količini otpada kojeg je predalo.

-Upozorio sam i na tu nepravilnost i nadležno ministarstvo je 21. svibnja prošle godine pozvalo gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća da utvrđene nepravilnosti otklone. No, oni to nisu učinili pa Komunalac i dalje obračunava cijenu odvoza suprotno odluci grada Koprivnice u kojoj je određeno da je kriteriji za obračun usluge broj pražnjenja spremnika i da strukturu cijene čini količina predanog miješanog komunalnog otpada – zaključio je Josip Barčanec.

U gradskoj tvrtki Komunalac ističu da su zaprimili dopis grupe građana te da pripremaju očitovanje za njih koje će dobiti u propisanom roku.

-Važeći cjenik donesen je u zakonom propisanom postupku uz prethodnu suglasnost nadležnih tijela jedinica lokalne samouprave sukladno odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom koji je bio važeći u trenutku donošenja izmjena cjenika – navode u Komunalcu.

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI