Gubi se trag ove koprivničke obitelji: Zoran ih je želio sve pobiti pa im zapalio kuću

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Zoran Kuprešak (56) iz Ivanić-Grada pravomoćnom presudom Općinskog suda u Koprivnici proglašen je krivim za nesvakidašnji napad i palež kuće Marka i Danijele Jokić koji se dogodio 1. ožujka 2018. godine u Jagnjedovcu nedaleko od Koprivnice.

Sudac Krešimir Pavlović osudio ga je na godinu i osam mjeseci zatvora, a mora podmiriti 4.500 kuna troškova kaznenog postupka. Marko Jokić, koji je postavio imovinski zahtjev od 181.000 kuna, traženu će svotu prema odluci suda morati potraživati u zasebnoj parnici.

Palikuća Zoran predao se policiji

Prema presudi suda, Zoran Kuprešak je oko 9.30 sati 1. ožujka prije dvije godine došao u kuću Marka Jokića. Bio je revoltiran neriješenim imovinskim odnosima nakon prekida veze s Jokićevom majkom Ankicom Notersberg-Jokić. Po podu prostorije dnevnog boravka razlio je benzin i držeći upaljač u ruci rekao Marku Jokiću “sve ću vas zapaliti”.

Nakon toga je sišao do podruma, gdje ga je Marko Jokić zaključao, zbog čega je uzeo sjekiru i njom razbio vrata te se ponovno vratio u dnevni boravak kuće gdje je Marko bio zajedno sa suprugom Danijelom Blažević-Jokić. Upaljačem je tada zapalio plamen, a požar se proširio po cijeloj kući.

Kuća je izgorjela u trenu

Marko i Danijela spasili su se iskakanjem kroz prozor spavaće sobe, no tu nije bio kraj njihovu užasu. Zoran je sa sjekirom u ruci krenuo za njima i vikao im da će ih sasjeći i ubiti. U požaru koji je skrivio izgorjela je unutrašnjost kuće s osobnim stvarima, dokumentima i stolarijom te dijelom krovišta, a šteta nastala u požaru procjenjuje se na oko 330.000 kuna.

Nakon što je Zoran Kuprešak počinio ovaj nezapamćen zločin, pobjegao je, no ubrzo se vratio.

– Ja sam taj koji je zapalio kuću – prišao je policajcima i rekao Zoran Kuprešak. Bio je neobično smiren. Čađavih obraza i ruku ušao je bez prisile u policijski automobil. Sve se dogodilo pred očima novinara Podravskog lista koji je pratio gašenje vatre i razvoj situacije. Prva na mjestu stravičnog zločina bila je susjeda Ružica Turek. K njoj su u kuću pobjegli supružnici Jokić, no za njima je krenuo sa sjekirom u rukama sumanuti Zoran Kuprešak. Pred njom se pojavio sa sjekirom u rukama.

– U rukama je držao sjekiru i rekao mi – susjeda, ubit ću ih. Nemam života više, ja sam gotov. Htjela sam mu reći, a tko ti je bio kriv dok si kockao, no nisam. Tko zna što bi tek onda bilo – ispričala nam je nakon nesvakidašnjeg zločina svoje potresno iskustvo susjeda Ružica Turek.

– Kakav sam samo šok doživjela, no ništa me nije bilo strah. Dobila sam snagu, gledala ga u oči. Tako sam mu primila sjekiru i bacila je ispod stola na verandi – ispričala je susjeda Ružica.

– Kaj ti misliš da nisu mogli pobjeći, izgorjeli bi za dvije minute. Živi bi izgorjeli. Dobro da nije plinska boca eksplodirala. Odmah sam vikala vatrogascima da paze. Kada sam se čula sa susjedom Anom, rekla sam joj da može samo Bogu i Majci Božjoj zahvaliti što su Danijela i Marko živi – drhtavim je glasom ispričala hrabra susjeda.

Lihvarski krediti

Nikola, brat Ane Jokić koja je bila u vezi s napadačem Zoranom Kuprešakom, okrivio je Zoranovu ovisnost o kocki za svu nesreću koja ih je snašla.

– Moja sestra radi u Austriji i samo povremeno dolazi ovdje u Jagnjedovec. Zoran je živio s Markom i Danijelom. Prije mjesec dana je otišao od njih. Jednostavno su mu rekli da više nema što živjeti s njima. Iza svega stoji kocka. Mislim da je u dugovima između 300 i 500 tisuća kuna. Glavni kredit mu je, znam jer mi je sestra pričala, skoro 300.000 kuna. Kako je zaglibio u kockarske dugove, na taj je kredit podizao još i lihvarske kredite. Inače je željezničar, uzeo je otpremninu na HŽ-u koju je potrošio i za veću je plaću otišao raditi za Mađare. Moja sestra i Zoran živjeli su zajedno još prije u Zagrebu u dvoiposobnom sestrinom stanu. Sestra je i taj stan prodala i od pola novca vratila mu je kockarske dugove – ispričao je ojađeno Nikola, brat Ane Jokić koja je bila u vezi s napadačem Zoranom.

Danas, dvije godine nakon strašnog zločina u Jagnjedovcu, kuća Jokićevih i dalje nije obnovljena. Sablasno stoji i podsjeća na prizore užasa koji su se zbivali tog snježnog jutra kada je Zoran Kuprešak zauvijek promijenio njihove sudbine. Jokićevi su neko vrijeme živjeli kao podstanari, a kako nisu mogli obnoviti kuću, odselili su se. Priča se da žive u Njemačkoj, no nitko osim kumova u Koprivnici za njih više nije čuo.

FOTO Arhiva / Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI