HAKERI UPALI U POLICIJSKU MREŽU Kriminalna skupina s računa tvrtki skinula čak 2.000.000 kuna

Kompjuterski upad na račune Hartmanna, Liga i Carslberga, koprivničkih tvrtki koje godinama uspješno posluju i ostvaruju značajnu dobit


Autor: podravski.hr — 26.03.2013. / 15:14 Aktualno

ZAGREB, KOPRIVNICA – Točno godinu dana nakon nezapamćenog hakerskog ‘skidanja’ više od milijun kuna s računa koprivničkog Hartmanna, prošli tjedan opet zagonetni kompjuterski ‘upad’ u bankovni račun jedne koprivničke tvrtke, Ligo grupe, i neovlašteno prebacivanje 400.000 kuna!
Kad smo krenuli istraživati pozadinu novog hakerskog napada na Koprivnicu, otkrili smo još jednu dosad prešućivanu informaciju: na isti je način s računa koprivničke pivovare Carlsberg lani potkraj prosinca ‘počišćeno’ 500.000 kuna. Naši izvori bliski policiji otkrivaju kako je i u tom slučaju pokrenuta opsežna istraga, ali zasad bez većeg učinka. No, prošlotjedni slučaj Ligo grupe mogo bi biti prekretnica u svim otvorenim predmetima.
Sve se, zapravo, dogodilo u hipu. Koprivnička Ligo grupa prošli je tjedan trebala isplatiti plaće radnicima. Naši izvori bliski istrazi otkrivaju kako je ovaj put, za razliku od slučaja Hartmann iz lanjskog ožujka, direktor tvrtke na vrijeme otkrio da novca nema pa je isti čas alarmirao policiju.
Sve do prošli tjedan, nikakvih pomaka u dvjema policijskim istragama vezanim uz Hartmann i Carlsberg nije bilo. Novac se ‘rasplinuo’ na nepoznatim računima, vjerojatno po inozemstvu, ili je završio u džepovima nepoznatih osoba, moguće s lažnim identitetom. No, onda se dogodio Ligo i stvari su se počele odmatati… (rm, ke)
Više o svemu čitajte u tiskanom izdanju Podravskog lista