HALO, POLICIJA Dođite brzo, imamo malo dijete i ne možemo zaspati jer feštaju i pjevaju cijeli dan

Daleko najviše dojava je iz oblasti prometa i iz oblasti javnog reda i mira - kažu u policiji


Autor: podravski.hr — 04.08.2018. / 8:57 Crna kronika

Davor Kovačev, voditelj Operativno-komunikacijskog centra policije prihvaća prijave putem aplikacije za dojavu građana

“Živim u Đurđevcu u blizini naselja Stiska. Toliko su glasni i neugodni da više ne znamo što da radimo. Imamo malo dijete i ne možemo zaspati noćima. Molim vas da netko sad ode tamo i riješi to. Trenutno je tamo jako glasno. Feštaju, sviraju i pjevaju cijeli dan i večer. Mislim da je ovo sad previše. Hvala” – ovako je glasila anonimna prijava koju je nedavno mještanin Đurđevca prijavio policiji putem mobilne aplikacije MUP-a.
Prijava je stigla u policijski Operativno-komunikacijski centar, a nakon što ju je pročitao i prihvatio, policijski službenik poslao je svoje kolege na teren, a đurđevački su policajci vrlo brzo uspostavili javni red i mir. Ovo je samo jedan primjer od desetak prijava građana proteklih dana kojima su policiji pomogli zahvaljujući posebnoj aplikaciji za dojave građana.
Ta je aplikacija, kako nam tvrde u PU koprivničko-križevačkoj, zaživjela punim plućima i građani sve više dojavljuju putem ovog dosjetljivog programa za mobilne uređaje. Od 2015. godine, kada je aplikacija uvedena, do danas policiji je na taj način prijavljeno više od 700 događaja. Većinu prijava policija je prihvatila i krenula u postupanje. Sve kako bi se građani uz povjerenje prema policiji osjećali što sigurnijima.
Prema izlistaju posljednjih prihvaćenih prijava, na žalost one se ponajviše na romsko stanovništvo u naselju Stiska u Đurđevcu. No, policiji je prijavljena i uspješno kasnije sankcionirana “divlja” vožnja brzom cestom vozača peugeota kojeg je netko prijavio, a policajci su se bavili i razuzdanim maloljetnicima kod zgrade Papagajke u Križevačkoj ulici u Koprivnici.

 

Kako nam je rekao policijski glasnogovornik Dražen Laljek, glavni čovjek za MUP-ovu aplikaciju je šef Operativno-komunikacijskog centra Davor Kovačev. Ta je policijska služba od 2015. godine primila 738 prijava.
– Raščlambom dojava iz 2018. po grupama događa proizlazi da je daleko najviše dojava iz oblasti prometa, njih 123, iz oblasti javnog reda i mira njih 14, zatim 9 iz oblasti kriminaliteta, jedna iz nadležnosti carine i 5 ostalih vrsta dojava – prenio je Dražen Laljek statistiku dojava koju vodi njegov kolega Davor Kovačev.
– Građani mogu događaje u čiju zakonitost sumnjaju dojaviti policiji i putem svojih pametnih telefona – objasnio je Laljek svrhu korištenja aplikacije i građane koji su zainteresirani za njeno korištenje uputio na web stranice PU koprivničko-križevačke, gdje se aplikacija može skinuti, ali i dobiti sve potrebne informacije o njenom korištenju. (ke)
FOTO: PU KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA