HAMAG-BICRO kroz BOND lokalnim poduzetnicima olakšava poslovanje

Podravski list profile

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) predstavila je na završnoj konferenciji rezultate pilot-projekta BOND – Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI) koji je pokrenut s ciljem okupljanja različitih vrsta poduzetničkih potpornih institucija na jednom mjestu. Kroz projekt BOND uspostavljeno je 5 pilot usluga, čime se nastoji smanjiti razlike u regijama i svim poduzetnicima u Hrvatskoj pod jednakim uvjetima olakšati pristup poslovnim znanjima, vještinama i informacijama ključnim za rast i razvoj poslovanja.

Konferenciju je pozdravnim obraćanjem svečano otvorila Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, a potom se prisutnima obratio Mario Turalija, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a: „Kako bismo svim poduzetnicima omogućili jednostavniji i brži pristup informacijama, HAMAG-BICRO je kroz projekt BOND odlučio osigurati personalizirani pristup svakom malom poduzetniku dolaskom u njihove lokalne sredine te upoznavanjem s njihovim izazovima i prilikama.“

Uspostavljene pilot-usluge kroz mrežu BOND uključuju standardizaciju usluge savjetovanja poduzetnika početnika, decentralizaciju usluga HAMAG-BICRO-a, mrežu mentora za poduzetnike, dijagnostičke alate za procjenu inovativnosti poduzetnika i podrški PPI-ima u savjetovanju na području društvenog poduzetništva. U rad mreže BOND trenutno je uključeno 58 poduzetničkih potpornih institucija, a od početka njezina djelovanja, velik broj poduzetničkih potpornih institucija iz cijele Hrvatske izrazilo je želju za učlanjenjem.

„Osim uspostavljenih pet pilot-usluga za poduzetnike, značajan rezultat ovog projekta su i specijalističke edukacije koje je BOND tim unutar HAMAG-BICRO-a organizirao tijekom protekla tri mjeseca za predstavnike poduzetničkih potpornih institucija iz cijele Hrvatske. Kroz edukacije su obuhvaćena znanja potrebna svakom poduzetniku.“, nadodao je Ante-Janko Bobetko, član Uprave HAMAG-BICRO-a.

U radu mreže BOND sudjelovala je i poduzetnička potporna institucija ENTER d.o.o. iz Koprivnice, koja je kao dio BOND projekta, imala priliku testirati svih pet razvijenih pilot-usluga koje je ocijenila korisnima za učinkovitije poslovanje.

Mario Turalija, zamjenik predsjednika Uprave Hamag-Bicro

 „Specijalističke radionice na kojima su zaposlenici ENTER-a KOPRIVNICA sudjelovali, pružile su nam svakako nadopunu vještina koje su potrebne za pružanje savjetodavnih usluga malim i srednjim poduzetnicima. Ideja o minimalnom standardu kvalitete savjetodavnih usluga PPI-ova biti će vrlo korisna prvenstveno poduzetnicima. Dijagnostičke alate koji su se kroz BOND mrežu razvili smatramo vrlo korisnim i trebalo bi ih umrežiti u sustav stvaranja jedne baze podataka korisne i za ministarstva, za poduzetnike i za statistiku.

Osim tih alata, naš je prijedlog i izrada novih kao što je alat za dijagnostiku izvoznog potencijala, koji se može razviti u IT sustav putem kojeg je moguće decentralizirati postupke evaluacije i donošenje odluka o bespovratnim sredstvima čiji rezultat bi trebao biti ubrzanje dodjele potpora poduzetnicima. Podržavamo decentralizaciju usluga putem izdvojenih ureda HAMAG BICRO-a implementiranih kroz BOND, kao i najavljene aktivnosti u drugoj fazi projekta“, istaknula je Martina Mak, direktorica društva ENTER KOPRIVNICA d.o.o. iz Koprivnice.

Iz Koprivničko-križevačke županije u mreži BOND sudjeluju PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije te ENTER KOPRIVNICA d.o.o. iz Koprivnice. 

Više informacija o projektu saznajte na službenoj stranici projekta https://bond-hrvatska.hr/. Ukupna vrijednost projekta iznosi sedam milijuna kuna. 

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti