HANFA KAZNILA ŠEFA PODRAVKE: Mršić lagao investitorima i pumpao cijenu dionice

Oni koji su tog dana nakon Mršićeve izjave kupovali Podravkinu dionicu po višim cijenama, nakon Hanfine odluke Podravku i Mršića mogu tužiti za izgubljenu dobit


Autor: podravski.hr — 18.12.2012. / 11:24 Aktualno

ZAGREB, KOPRIVNICA – Šef Podravke Zvonimir Mršić dobio je prošli tjedan po prstima od Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) zbog javnog ‘pumpanja’ cijene dionice.
– Slijedi još dobrih vijesti u Podravki i brzo ćemo ih podijeliti s investicijskom zajednicom. Vrlo skoro ćemo objaviti nešto što će utjecati na cijenu dionica, sačuvajte nešto novca za nakon tih vijesti – obratio se Mršić investitorima na konferenciji Zagrebačke burze u Rovinju.
Podravkina dionica tog je dana, i to nakon Mršićeva istupa, porasla za čak 7,54 posto. Zbog nesmotrene izjave Hanfa je na prošlotjednoj sjednici Mršiću izrekla javnu opomenu i naložila mu da u Podravki unaprijedi interni sustav upravljanja povlaštenim informacijama. Nakon što to učini, Mršić Hanfi mora podnijeti izvještaj o poduzetim mjerama.
Ameri odustali
Smisao Mršićevih riječi iz Rovinja otkriven je tek ovih dana. Podravka je, naime, pregovarala o aranžmanu s najvećom svjetskom investicijskom bankom, američkim JP Morganom koji je u koprivničku kompaniju trebao uložiti čak milijardu kuna kapitala. No, kako doznaje Večernji list, od posla na kraju neće biti ništa zbog “sramotnih uvjeta” koje su investitori iz SAD-a zauzvrat tražili.
Mršić se, dakle, rovinjskim istupom pošteno izblamirao. Prvo, jer je nezakonito ‘pumpao’ cijenu dionice pa nasanjkao one koji su ih taj dan kupovali na tim razinama. I drugo, najavio je nešto što je ovih dana propalo pa je obmanuo baš sve koji su očekivali jaku pozitivnu vijest iz kompanije. Da stvar po njega bude gora, prije nego što je postao koprivnički gradonačelnik Mršić je bio Podravkin direktor za odnose s – investitorima.
Hanfa je ustanovila kako je Mršić svojom izjavom “dao lažne, odnosno obmanjujuće signale u pogledu cijene dionica Podravke”. – Za tu je informaciju, po svojoj funkciji, morao znati da je lažna, odnosno obmanjujuća, budući da je u očitovanju Podravke istog dana, a koje je odobrio upravo Mršić, tvrtka službeno izjavila kako u tom trenutku nema saznanja da postoje bilo kakve nove materijalne činjenice, odnosno povlaštene informacije – navela je Hanfa u svojoj odluci.
Mršić: Novinari krivi
Mršić se branio kako “interpretacije novinara” ne odgovaraju onome što je on izjavio u Rovinju te upozoravao da ne postoje nove činjenice koje bi utjecale na cijenu dionice pa bi ih Podravka morala javno objaviti. No, njegovo tumačenje Hanfa nije prihvatila.
– Izjavu Zvonimira Mršića, osim novinara koji su je prenijeli, čuli su svi sudionici rovinjske konferencije Zagrebačke burze, a među njima bile su i službene osobe Hanfe – navode u Agenciji.
Podravka_Snijeg
Na dan sporne Mršićeve izjave na burzi je protrgovano više od 4000 Podravkinih dionica, a promet je premašio milijun kuna. Cijena je bila premašila 270 kuna i ostvarila dnevni rast od čak 7,5 posto. U prošli petak pak Podravkinom se dionicom trgovalo po 250 kuna, odnosno na razinama na kojima je bila prije Mršićeva istupa.
S obzirom da je Hanfa ustanovila kako je Mršić svjesno ‘pumpao’ cijenu dionice na osnovi lažnih informacija, svi koji su tog dana, a nakon njegove izjave, kupovali Podravkinu dionicu, sada Podravku i Mršića mogu tužiti za izgubljenu dobit.