Hangar 18 u stečaju dužan čak 225 milijuna kuna, imovina tek 31,3 milijuna

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koprivnički Hangar 18, nekad poznata i nagrađivana koprivnička tehnološka kompanija koja je izvozila u mnoge svjetske zemlje, spala je na pet zaposlenih. Stečajni upravitelj Nenad Homar u svom je zadnjem izvješću istaknuo kako nema nikakvih uvjeta za nastavak poslovanja firme poznate po svojim cjenovno pristupačnim tabletima, mobitelima i televizorima.

„Prijeteća nesposobnost za plaćanje“, piše u izvješću stečajnog upravitelja kompanije koja je dužna 225 milijuna kuna. U isto vrijeme imovina Hangara procijenjena je na tek 31,3 milijuna kuna pa je jasno da većina vjerovnika neće vidjeti svoj novac u stečajnom postupku.

Prema Homarovu izvješću, firma je ranije blokirana na iznos od 175 milijuna kuna i to za 56 iskazanih osnova za plaćanje. Također, Hangar prema izvješću potražuje oko 10,1 milijun kuna, no stečajni upravitelj smatra da će to djelomično biti nenaplativo, a dio naplativ samo u postupcima prisilne naplate.

Hangar najviše od imovine ima u zalihama robe, navode u toj posrnuloj koprivničkoj kompaniji, i to u veleprodajnom skladištu u iznosu od 13,6 milijuna kuna, dok je analitika potvrdila kako se zapravo radi o 12,2 milijuna kuna vrijednoj robi. Kad se zbroji i vrijednost robe u komisiji, prema izvješću se može zaključiti kako je knjigovodstvena vrijednost zaliha 17,3 milijuna kuna. 

Koprivnički Hangar po svemu sudeći bliži se kraju postojanja, no to nije jedina stvar koja bi mogla „mučiti“ njenog tvorca, Koprivničanca Marija Kralja. Naime, varaždinska je policija provela krim-istragu pa podnijela kaznenu prijavu protiv njega kao direktora Hangara zbog sumnje da je lažnim podacima jednu banku oštetio za 7,5 milijuna kuna. Trenutno tužitelji provode istragu, no još uvijek nemamo nikakvih informacija u kojoj je fazi.

– Istraživanje je bilo nad 40-godišnjakom (policija službeno nije navela identitet op.a.), zbog sumnje da je kao osoba ovlaštena za zastupanje trgovačkog društva sa sjedištem u Koprivnici, počinio kaznena djela prijevara u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene ili poslovne isprave – priopćili su u siječnju 2020. te dodali kako sumnjaju da je 1. ožujka 2019. predao zahtjev za realizacijom kratkoročnog revolving kredita u jednoj banci.

– S ciljem da pravnoj osobi koju zastupa pribavi protupravnu imovinsku korist, u službene ili poslovne isprave koje je priložio zahtjevu za kredit, unio je neistinite podatke te potpisom i službenim pečatom ovjerio takve isprave i uporabio ih kao prave. Na temelju toga dobio je kredit od 7,5 milijuna kuna, čime je spomenuta banka lažnim prikrivanjem i prikazivanjem činjenica dovedena u zabludu i oštećena za taj iznos – pojasnili su.

Inače, dodajmo, iz izvješća stečajnog upravitelja vidi se i kako bi stečajni postupak trebao koštati čak 451.000 kuna, između ostalog za plaće, troškove režija, knjigovodstvene usluge, odvjetničke i sudske troškove… U to još nije uračunata i nagrada stečajnom upravitelju, čiji iznos još uvijek nije poznat.

FOTO Arhiva

*Tekst je objavljen u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI