HERA odredila – evo koje su nove cijene plina

Cijena plina za kućanstva od 1. travnja na području Hrvatske bit će za krajnjeg kupca veća u prosjeku za 16 posto, dok će primjerice za kućanstva u koprivničkom kraju računi za istu potrošnju biti veći za nešto manje od 18 posto.

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Posljednjih nekoliko tjedana u redakciju su nam se javili čitatelji koji su nam prijavili da im je postojeći opskrbljivač od prvog travnja ponudio dvostruko više cijena plina od postojećih. Prema tome bi se dalo zaključiti da će svi u Hrvatskoj plaćati prirodni plin dvostruko više nego do sada. No, to nije tako.

Svi oni koji su se javili u redakciju bili su s koprivničkog područja i imali su istog opskrbljivača, a radi se o tvrtki E.on, koja je pak nasljednik bivšeg KC plina. Nakon liberalizacije tržišta mnoga kućanstva potpisala su s tom tvrtkom ugovore o opskrbi plinom. Tko vam je trenutačni opskrbljivač do sada nije imalo skoro  nikakve veze, jer su cijene gotovo svakog opskrbljivača bile jednake.

No, zbog geopolitičkih okolnosti, prvenstveno zbog rata u Ukrajini, cijene energenata drastično su se povećale. Prema zakonodavnom okviru, cijena prirodnog plina za kućanstva u Hrvatskoj je regulirana, a tarife svake godine  donosi Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA). Tako opskrbljivači plina moraju držati određenu cijenu plina za kućanstva kako je određeno, no te se cijene moraju držati samo određeni opskrbljivači na određenim područjima.

Naime, HERA je do 2024. godine nakon provedenog natječaja odredila za pojedina područja opskrbljivača plina u javnoj obvezi. Taj opskrbljivač na svom području mora naplaćivati cijene plina kako je ona regulirala, ali taj isti opskrbljivač može u ostatku države nuditi svoje usluge drugim kupcima po tržišnoj cijeni, dakle bez regulativnih obveza i ograničenja, a to je bio slučaj među našim čitateljima. U boljim vremenima pojedini opskrbljivači čak su na tržištu nudili nižu cijenu od regulirane kako bi privukli kupce, no kako izgleda, to sada neće biti slučaj.

Ivan Magaš, umirovljenik iz Koprivnice, ozbiljno razmišlja da na krovištu svoje kuće postavi solarne panele. Prema dopisu koji je dobio od opskrbljivača, plin će mu bez intervencije Vlade poskupjeti za više od 100 posto.

Ivan Magaš razmišlja o maloj solarnoj elektrani na krovu kuće

– Svoju kuću grijem plinom i dosad su mi se računi kretali između 600 i 800 kuna. S poskupljenjem bez pomoći Vlade račun bi mi mogao skočiti i na 1500 kuna. I struja će poskupjeti za oko 30 posto pa sam sve bliže odluci da postavim solarne panele. Da sam mlađi i da nisam u mirovini, sigurno bih odmah krenuo u tu investiciju – kaže Ivan Magaš. Postavljanje solarnih panela, dodaje on, koštalo bi ga između 65.000 i 75.000 kuna.

– Od rodbine koja već duže ima solarne panele na krovu kuće doznao sam da uštede i do 50 posto na računima za struju i plin, a još uz to višak električne energije prodaje opskrbljivaču. Prema mom izračunu, investicija bi mi se otplatila za pet godina, a uz proizvodnju električne energije, imao bih riješen i sustav grijanja te tople vode. Još čekam da vidim koliko će zapravo biti cijena plina s mjerama koje uvodi Vlada pa ću donijeti konačnu odluku o postavljanju solarnih panela – zaključio je Ivan Magaš.

Kako je ulaganje u obnovljive izvore energije svakako naša budućnost,  Ivan Magaš vjerojatno razmišlja u dobrom smjeru, no ipak niti njemu niti drugima, barem za sada, i u trenutačnim uvjetima globalne opskrbe plinom, plin neće poskupjeti za 100 posto.

Zato je važno napomenuti da je za područje Koprivnice opskrbljivač u obvezi javne usluge Gradska plinara Zagreb, kao i na području Križevaca, dok je za Đurđevac opskrbljivač u javnoj obvezi E-on, a za Ludbreg Termoplin. Promjena opskrbljivača je besplatna, i opskrbljivač vam, s obzirom na to gdje živite, mora ponuditi cijenu plina kako je određeno u HERA-i, a to je u prosjeku 16 posto više nego li do sada.

Naime, HERA je odlučila da je krajnja cijena plina u javnoj obvezi za Koprivnicu 0,4277 kune po kw/h, za Đurđevac 0,4435 kuna po kw/h, a u Križevcima 0,4495 kuna po kw/h. Te cijene zaista jesu gotovo 100 posto više nego prije, no to su cijene bez PDV-a i utjecaja države.

Vlada je odlučila da će do 1.travnja 2023. godine, počevši od 1. travnja ove godine, PDV na plin biti pet posto, za razliku od sadašnjih 25 posto, s time da država svaki kilowatsat sufinancira s deset lipa. Kada se to uzme u obzir, dolazi se do prosječnog povećanja oko 16 posto.

Foto: Nikola Wolf

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI