Heroina Iva: Prvakinja je Europe, studira i licencirana je terapeutkinja

Iva Šola iz Peteranca slijepa je od rođenja. Iako oduvijek živi u potpunom mraku, Ivu to ne sprečava da radi i studira, ali i da se aktivno bavi sportom te bilježi značajne uspjehe. Najviše se bavi kuglanjem u kategoriji za slijepe, povremeno trči, a nije joj strano zaigrati ni pikado. Aktivna je članica kluba Športske udruge slijepih Podravina, u sklopu kojeg i ide na kuglačka natjecanja. Na zadnjem Europskom prvenstvu u kuglanju za slijepe, koje je održano nedavno i to upravo u Koprivnici, također je bila uspješna.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

–  Kuglanjem se bavim već pet godina. Osim u klubu, gdje igramo ligu u šest kola, ove sam godine po prvi put bila pozvana u reprezentaciju. Tu je ženska ekipa osvojila zlato, a pojedinačno sam peta u Europi, kad se zbroje svi rezultati – govori nam Iva, koja ustvari i nije zadovoljna tim plasmanom, jer, kako kaže, želi više i bolje, što je motivira da dalje radi na što boljem rezultatu i ponovno bude pozvana u reprezentaciju.

Kuglanje za slijepe specifično je organiziran sport. Potpuno slijepe osobe moraju imati i povez na očima, budući da neki kandidati mogu registrirati određeni izvor svjetlosti, tako da svi natjecatelji budu ravnopravni. Svaki natjecatelj ima svog dodavača kugli, a po prostoru se kreće pomoću ljepljivih traka. Ivin osobni rekord je 570 srušenih čunjeva i to u godini prije pandemije koronavirusa, koji sad želi ponovno dostići. Pokraj sporta, studira pravo na Sveučilištu u Osijeku, gdje je izvanredno upisala petu godinu, a trenutno je zaposlena u sklopu javnih radova.

– Radim u Udruzi slijepih, kao stručni suradnik u edukaciji mladih o potrebama osoba s oštećenjem vida. Idemo po vrtićima i školama i educiramo djecu i mlade o slijepim osobama. Trenutno zbog korone radimo i online – govori Iva, koja je, pokraj studija prava, svojedobno i tražila alternativu za rad u području u kojem bi se mogla ostvariti ako ne bi mogla naći posao u struci. To je i pronašla – u masiranju, odnosno, wellness terapiji, za koju ima i službenu licenciju.

– Dugo sam razmišljala što bih željela u svom životu, jer ima nekoliko područja u kojima bih se željela još ostvariti. Volim ljude i raditi s njima, kao i pomagati im. Kako sam inače znala masirati svoje ukućane, koji su unatoč tome što nisam imala nekog znanja o tome, bili zadovoljni, htjela sam upisati neki tečaj za masažu. Tako sam naišla na oglas učilišta koje je nudilo obrazovanje za sve ranjive skupine, dakle nezaposlene, umirovljenike i osobe s invaliditetom, i to u području wellness terapije, na što sam se i prijavila. Edukacija je bila u trajanju od šest mjeseci te 350 sati prakse, na što sam svaki dan putovala u Zagreb. Praktičnu smo nastavu imali u Malom Lošinju. Završni ispit sam prošla i sad sam licencirani wellness terapeut – kaže Iva, koja u svojoj kući ima posebno uređenu sobu s masažnim stolom, i gdje povremeno masira ukućane i prijatelje.

Iva s reprezentacijom

-Znam raditi četiri masažne tehnike. Aromamasažu, koja je potpuno opuštajuća, bez nekih čvrstih i agresivnih pokreta, zatim ayurvedska masaža, staroindijska masaža koja je također opuštajuća, radi se s toplim uljima, a nudim i klasičnu masažu, to je jedna čvrsta masaža i osnova svih ostalih. Radim i refleksnu terapiju stopala. Trudim se prilagoditi svakome, npr. ako netko ne želi da mu se masira neki dio tijela i slično – zaključuje Iva, koja u budućnosti planira otvoriti svoj salon, obrt ili tvrtku kako bi mogla i zarađivati.

FOTO Krešo Puklavec

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI