Heroina Iva: Prvakinja je Europe, studira i licencirana je terapeutkinja

Iva Šola iz Peteranca slijepa je od rođenja. Iako oduvijek živi u potpunom mraku, Ivu to ne sprečava da radi i studira, ali i da se aktivno bavi sportom te bilježi značajne uspjehe. Najviše se bavi kuglanjem u kategoriji za slijepe, povremeno trči, a nije joj strano zaigrati ni pikado. Aktivna je članica kluba Športske udruge slijepih Podravina, u sklopu kojeg i ide na kuglačka natjecanja. Na zadnjem Europskom prvenstvu u kuglanju za slijepe, koje je održano nedavno i to upravo u Koprivnici, također je bila uspješna.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

–  Kuglanjem se bavim već pet godina. Osim u klubu, gdje igramo ligu u šest kola, ove sam godine po prvi put bila pozvana u reprezentaciju. Tu je ženska ekipa osvojila zlato, a pojedinačno sam peta u Europi, kad se zbroje svi rezultati – govori nam Iva, koja ustvari i nije zadovoljna tim plasmanom, jer, kako kaže, želi više i bolje, što je motivira da dalje radi na što boljem rezultatu i ponovno bude pozvana u reprezentaciju.

Kuglanje za slijepe specifično je organiziran sport. Potpuno slijepe osobe moraju imati i povez na očima, budući da neki kandidati mogu registrirati određeni izvor svjetlosti, tako da svi natjecatelji budu ravnopravni. Svaki natjecatelj ima svog dodavača kugli, a po prostoru se kreće pomoću ljepljivih traka. Ivin osobni rekord je 570 srušenih čunjeva i to u godini prije pandemije koronavirusa, koji sad želi ponovno dostići. Pokraj sporta, studira pravo na Sveučilištu u Osijeku, gdje je izvanredno upisala petu godinu, a trenutno je zaposlena u sklopu javnih radova.

– Radim u Udruzi slijepih, kao stručni suradnik u edukaciji mladih o potrebama osoba s oštećenjem vida. Idemo po vrtićima i školama i educiramo djecu i mlade o slijepim osobama. Trenutno zbog korone radimo i online – govori Iva, koja je, pokraj studija prava, svojedobno i tražila alternativu za rad u području u kojem bi se mogla ostvariti ako ne bi mogla naći posao u struci. To je i pronašla – u masiranju, odnosno, wellness terapiji, za koju ima i službenu licenciju.

– Dugo sam razmišljala što bih željela u svom životu, jer ima nekoliko područja u kojima bih se željela još ostvariti. Volim ljude i raditi s njima, kao i pomagati im. Kako sam inače znala masirati svoje ukućane, koji su unatoč tome što nisam imala nekog znanja o tome, bili zadovoljni, htjela sam upisati neki tečaj za masažu. Tako sam naišla na oglas učilišta koje je nudilo obrazovanje za sve ranjive skupine, dakle nezaposlene, umirovljenike i osobe s invaliditetom, i to u području wellness terapije, na što sam se i prijavila. Edukacija je bila u trajanju od šest mjeseci te 350 sati prakse, na što sam svaki dan putovala u Zagreb. Praktičnu smo nastavu imali u Malom Lošinju. Završni ispit sam prošla i sad sam licencirani wellness terapeut – kaže Iva, koja u svojoj kući ima posebno uređenu sobu s masažnim stolom, i gdje povremeno masira ukućane i prijatelje.

Iva s reprezentacijom

-Znam raditi četiri masažne tehnike. Aromamasažu, koja je potpuno opuštajuća, bez nekih čvrstih i agresivnih pokreta, zatim ayurvedska masaža, staroindijska masaža koja je također opuštajuća, radi se s toplim uljima, a nudim i klasičnu masažu, to je jedna čvrsta masaža i osnova svih ostalih. Radim i refleksnu terapiju stopala. Trudim se prilagoditi svakome, npr. ako netko ne želi da mu se masira neki dio tijela i slično – zaključuje Iva, koja u budućnosti planira otvoriti svoj salon, obrt ili tvrtku kako bi mogla i zarađivati.

FOTO Krešo Puklavec

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI