Hidratantne kreme i pilinzi spašavaju vaše noge

Božić je iza nas, a i nova godina mu puše za vrat. Iako smo u vremenu kada se rijetko priča o nekom organiziranom dočeku nove godine, šljokičastim toaletama, odabiru glamurozne šminke, ipak bi bilo lijepo da te dane dočekate uređeni. Iako se, u zimsko doba, naša stopala ne viđaju često, o njima je i zimi važno voditi brigu.

Tijekom zime stopala nisu izložena pogledima jer smo zbog hladnoće odjeveni i obuveni, no nije rijetka pojava  nastajanje ljuskanja i suhoće kože na petama. Mogu nastati i pukotine što je vrlo neugodno jer su duboke, bolne te je ponekad zbog toga bolno i hodanje. Problem s petama u obliku dubokih pukotina učestaliji  je u odrasloj  životnoj dobi. U djece se vrlo često javlja  suha koža na tabanima što može biti u sklopu bolesti kao što je atopijski dermatitis ili dishidroza, a tada su tabani suhi, crveni, ljuskavi te se mogu opaziti i sitni vodeni mjehurići.

Dugo stajanje i pritisak na kožu tabana potiče zadebljanje kože. Ovo zadebljavanje može biti najviše izraženo na mjestima pritiska kao što su pete i prednji dio stopala, što još dodatno pogoršava tvrda i neudobna obuća, prekomjerna tjelesna težina i uvjeti rada  kao što je dugotrajno stajanje. Ako se uz zadebljanje kože javlja i ljuskanje i pucanje kože, time se ovo stanje još dodatno pogoršava.

U dijabetičara je koža uvijek suha što može biti više izraženo baš na tabanima, pa je preporučljivo obratiti pažnju na njegu kože kremama koje sadrže ureu kako bi se koža hidratizirala. Nastajanje pukotina nije dobrodošlo jer time može biti otvoren put k infekciji kože, što za osobu s dijabetesom može biti opasnost. U dijabetičara se ne preporučuje jako struganje kože kamenom za pete kako se koža ne bi oštetila, već se preporučuju redovite medicinske pedikure i njega stopala.

Gljivične infekcije stopala vrlo su česte i u zdravih osoba, pogotovo sportaša i  dijabetičara . Na koži se tada opaža crvenilo i jako ljuštenje kože uz stvaranje mjehurića. Najčešći uzročnici su dermatofiti – T. rubrum, T. mentagrophytes, E. floccosum, a ponekad i kvasac Candida albicans. Pravilnom i dovoljno dugom primjenom antimikotika u obliku krema ili spreja može se uspješno liječiti.

Suha koža na petama uz izraženo crvenilo i jako ljuskanje može biti i u sklopu bolesti kao što je psorijaza. Ova kronična upalna bolest mora se liječiti uz preporuku dermatologa s lijekovima koji mogu sadržavati kortikosteroide, kalcipotriol i fototerapijom. Suha koža na petama uz sklonost pucanju može biti i znak suhe i dehidrirane kože koja zahtijeva dodatnu njegu. Tada je potrebno svakodnevno nanositi kreme koje su namijenjene njezi koži tabana, a vrlo često sadrže ureu, salicilnu ili mliječnu kiselinu. Hidratantne kreme za njegu stopala u kombinaciji s nježnim pilinzima uvijek daju dobre rezultate. Danas su na tržištu već gotovi pripravci u obliku pilinga za stopala. Vrlo su učinkoviti u uklanjanju tvrde kože, no nikako se ne preporučuju djeci, dijabetičarima i osobama s osjetljivom kožom.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI