HLADNOKRVNI UBOJICE PASA Lovci: Psi su koljači i pošast za cijelu prirodu u našim lovištima

Luka Oman, udruga Prijatelji životinja: Pse treba ukloniti iz lovišta tako da ostanu živi, a zakon ne daje za pravo lovcima da tek tako ubiju svakog psa ili mačku koje tamo zateknu


Autor: podravski.hr — 01.02.2013. / 15:50 Aktualno

Lovci ubiju psa u lovištu, vlasnik psa prijavi ih policiji, policija uzme izjave i zaključi da su lovci opravdano ubili psa. Zvuči pomalo čudno i gotovo nevjerojatno? Mirjana Maronić iz Novačke ispričala nam je prošli tjedan kako su joj lovci ubili psa bernardinca iako je ona bila svega 20 metara od njega. Lovci tvrde da je pas bio bez nadzora, a Mirjana da je bila praktički uz njega. Što kažu lovci na sve češće optužbe da ubijaju pse bez razloga, doznajemo od Zlatka Pavlića, tajnika Lovačkog saveza naše županije.
– U zakonu se kao štetočine u lovištu jedino spominju psi i mačke koji su izvan kontrole i rade štete u lovištu i izvan njega. Za mačke je poznato da unište sve što mogu savladati pa smo tako bezbroj puta pronašli lešine mladih zečeva i zaštićenih ptica. Psi kao izravni potomci vukova love u čoporu, a pri tome su neumorni u proganjanju divljači i ne odustaju dok ne zakolju životinju za kojom su krenuli. Upravo zbog takve organizacije oni su pošast za cjelokupnu prirodu gdje živi ili se zadržava divljač – rekao je Pavlić.
Pavlić: Lovci vole pse
Psi su posebno opasni u vrijeme kada na svijet dolaze mladunci jer tada unište svu mladunčad na koju naiđu, a zbog snage i upornosti mogu svladati sve, od zeca do jelenske mladunčadi.
– Vrlo su opasni grabežljivci kad padne deblji snijeg kao što je bio slučaj u Novački. Upravo se to dogodilo na dijelu lovišta oko Novačke gdje je skupina lovaca obilazila hranilišta i solišta. Zamijetili su čopor od šest pasa kako proganja srne po zamrznutom snijegu. Kada je lovac namjeravao potjerati pse iz lovišta, nasrnuli su na njega pa je bio prisiljen pucati da se obrani – pojašnjava Pavlić i moli vlasnike pasa da drže pse pod nadzorom jer u lovištima rade velike štete.
– Nebrojeno puta smo pse istjerivali iz lovišta bez da smo ih ubili iako na to imamo zakonsko pravo. Nije nam cilj ukloniti psa jer smo i mi ljubitelji pasa, međutim, ponekad smo prisiljeni pucati na njih jer jednostavno nemamo drugih mogućnosti – zaključuje Pavlić.
Oman: Ne smiju ubijati
Luka Oman iz udruge ‘Prijatelji životinja’ ističe kako Zakon o lovstvu ne daje lovcima dozvolu za ubijanje lutajućih domaćih životinja i kućnih ljubimaca.
– Lovci smiju loviti samo životinje koje su određene kao lovina, i to na točno određenom mjestu i u točno određeno vrijeme. Napuštene životinje i životinje koje su odlutale vlasniku u lovište oni imaju pravo ukloniti. Činjenica je da dobar dio lovaca to ukloniti razumije kao ubiti, međutim, Zakon ni u jednom trenutku ne spominje ubijanje. Životinju se može, i treba, ukloniti tako da ostane živa. Dakle, Zakon o lovstvu ne daje za pravo lovcima da ubiju psa ili mačku, već se radi o njihovom slobodnom tumačenju – ističe Oman
Kao udruga smatraju da bi se trebalo izmijeniti ili preciznije definirati više stavki Zakona o lovstvu.
– Mi se možemo stalno buniti, no dok nadležne institucije ne uvide da se ne radi samo o Prijateljima životinja, već i o kritičnoj masi građana, teško će se išta mijenjati – zaključuje Oman.
Podolski: Neću prežaliti Blackyja
Ivan Podolski iz Križevaca prije točno godinu dana ostao je bez crnog labradora Blackyja. Psa, za kojeg kaže da je bio kao član obitelji, upucali su lovci. Prema mišljenju obitelji Podolski, za takvo što nije bilo potrebe. Tvrdi da je jednogodišnjeg psa držao na povodniku iako je bio naviknut na ljude i strance.
– Otkopčao bih ga samo u situacijama kada sam znao da nema nikoga kome bi smetao. Tog kobnog dana bio je posebno zaigran i potrčao je prema šumi, odakle su uskoro počeli pucnjevi – rekao je tada Ivan Podolski.
Danas ima drugog psa, ali još uvijek ne zna kako bi se točno postavio prema cijeloj situaciji. Lovci su postupili po zakonu, šo su mu objasnili i brojni odvjetnici koje je kontaktirao. No, iako po zakonu, nikako nije moralno, smatra obitelj Podolski.
Izvještavaju: HRVOJE JURČIĆ I GORAN OBRAN