Hlebine i Đelekovec nisu zadovoljili kriterij, neće dobiti sportske dvorane

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Od 18 županijskih osnovnih škola kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija, 10 matičnih škola ima školsku sportsku dvoranu, dok ih osam nema, a ako je suditi po najavama iz Županije koprivničko-križevačke, još pet bi ih u dogledno vrijeme trebalo dobiti! Čini se kako Hlebinčani i Đelekovčani nisu te sreće i tamošnja će djeca i dalje tjelesni imati u učionicama.

Dodajmo da čak i neke područne škole poput one u Peterancu, Sigecu te Cirkveni imaju priručne dvorane za svoje potrebe.

– Koprivničko-križevačka županija kreirala je Program izgradnje školskih sportskih dvorana za Sveti Ivan Žabno, Sveti Petar Orehovec, Kloštar Podravski i Rasinju te završetak školske sportske dvorane u Kalinovcu. U prioritet je ušla i ona jer je u visokoj fazi gotovosti, no zbog financijske situacije u općini, gubitka dijela rente, ista nije u stanju samostalno dovršiti dvoranu – doznajemo u Županiji koja navodi kako je glavni uvjet za gradnju nedostatak prostora za tjelesni i zdravstveni odgoj, ali i broj učenika te broj stanovnika na području općine na kojoj se nalazi škola.

Što se tiče navedenog projekta gradnje novih škola, Županija i općine sudjelovat će u sufinanciranju projekta prema modelu 50:50, do pedagoškog standarda koji jasno propisuje veličinu objekta. Sve preko standarda, financirat će općine samostalno. Opremanje dvorana provest će se u suradnji Županije i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

– Mi smo bili nositelj svih administrativno-financijskih postupaka oko zaduživanja jer smo jedinstvenim nastupom prema bankama dobili povoljniji uvjeti kreditiranja – napominju u Županiji.

Zašto će, recimo Kloštar Podravski, Sveti Ivan Žabno, Sveti Petar Orehovec i Rasinja dobiti dvorane, a Hlebine i Đelekovec ne? Zato jer spadaju u top šest najvećih županijskih osnovnih škola prema broju učenika. Također, prema zadnjem popisu stanovništva radi se o top 10 najvećih općina prema broju stanovnika uključujući i gradove. 

Božica Trnski, načelnica Hlebina

– Hlebine i Đelekovec nisu zadovoljile kriterije, broj učenika i stanovnika, no isti projekti bit će obuhvaćeni u sljedećem investicijskom ciklusu – dodaju u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Hlebinska načelnica Božica Trnski ističe kako općina već ima gotov projekt, no radi se o županijskoj „priči“ s obzirom da je Županija osnivač škole.

– Prva prilika dok se ukaže, vjerujem da ćemo krenuti u projekt, a radi se o nadogradnji s dvije učionice i primjerenom, manjom, sportskom dvoranom – navodi Trnski i dodaje kako vjeruje da se na njih neće zaboraviti.

– Vjerujem dožupanu Ratimiru Ljubiću – dodala je načelnica.


Pa zar nam djeca u 21. stoljeću tjelesni moraju imati u učionici

Za mještane Hlebina nema dvojbi da je izgradnja sportske dvorane prioritet. Djeca, ističe Ljubica Senković, moraju imati primjereni prostor za nastavu tjelesnog, ali i rekreaciju i sportske aktivnosti u zimskim mjesecima.

Ljubica Senković

-Nije ni čudo što nam sela izumiru kad djeca nemaju jednake mogućnosti kao i u gradi. U stvari kao što je sportska dvorana mora se ulagati jer je nepojmljivo da i dalje djeca nastavu tjelesnog imaju po učionicama i hodnicima. U školi su potrebne i promjene u kadru jer Hlebine slove kao sredina iz koje u srednju školu dolaze djeca s najmanjim predznanjem – kaže Ljubica Senković.

Mato Kovačić

I Mato Kovačić naglašava da bi izgradnja sportske dvorane trebala biti glavni projekt na kojem treba ustrajati sve dok se ne realizira.

-Djeca i mladi su naša budućnost i glavna ulaganja treba podrediti stvarima od kojih će oni imati koristi. Naša škola mora imati dvoranu i odgovornu moraju nešto učiniti po tom pitanju – kaže Mato Kovačić.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI