Hlebinski psi teroriziraju: Već ugrizli tri susjeda, vlasnica otvorila dušu

Novi napad pasa u Hlebinama u Ulici bana Jelačića nedaleko od školske zgrade ponovno je digao mještane na noge. Prošli tjedan 51-godišnjakinju koja je prolazila na biciklu napalo je pet pasa od istog vlasnika, a na kraju je jedan od njih ugrizao biciklisticu za nogu. Srećom, 51-godišnjakinja je lakše ozlijeđena, a ispostavilo se da su psi koji su je napali zapravo u vlasništvu njenih nećaka.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Dosta su često ti psi na ulici i kad prolazim na biciklu znali su me napadati. Dosad sam uspjela svaki put proći bez ugriza, ali u petak je jedan od njih bio uporan i „šćapio“ me za nogu. Zbog bolova koje sam osjećala zatražila sam liječničku pomoć. Vlasnici pasa s kojima sam u rodbinskoj vezi ispričali su se za napad – kratko nam je ispričala svoje neugodno iskustvo 51-godišnjakinja.

Od dr. Mansoura El Bahtitya, obiteljskog liječnika u Hlebinama, doznali smo da je ovo treći napad istih pasa u nepuna četiri mjeseca koji je završio ugrizom.

– Mještani stalno trpe svojevrsni teror zbog neodgovornih vlasnika tih pasa. Nema dana da ti psi nisu na ulici i svi se boje prolaziti u blizini kuće gdje žive vlasnici. Najgora je stvar da je u samoj blizini škola pa posebna opasnost prijeti djeci. Zajedno s općinskom upravom upozoravam mjerodavne institucije na taj problem, no očito se mora dogoditi tragedija da se problem riješi – ističe dr. Mansour El Bahtity.

Hlebinčani su u više navrata prijavljivali neodgovorne vlasnike, a njihove prijave jedino su dovele do novčanih kazni. Na neodgovorne vlasnike posebno su ogorčeni roditelji školaraca.

– Naša djeca s nelagodom idu u školu i kad god smo doma pratimo ih do škole i dolazimo po njih zbog tih pasa. Nije nam jasno zašto ih vlasnici, kad ih nema doma, ne drže u boksevima. Vlasnici su zapravo iz azila udomili te pse i dobili za njih po 1000 kuna, a sad ne vode brigu o njima i nama zadaju strahove – kažu ogorčeni roditelji.

U rješavanje problema uključila se i Općina Hlebine, no ni dopisi ni upozorenja općinske uprave vlasnicima i nadležnim institucijama nisu urodili plodom. Psi, ističe Božica Trnski, načelnica Općine, i dalje su tijekom dana učestalo na ulici.

Psi često napadaju mještane

– Vlasnici pasa stalno tvrde da je to moj obračun s njima jer je prije 23 godine tadašnji njihov pas ugrizao moje dijete. Osobno sam to odavno ostavila po strani i u rješavanje problema Općina se uključila zbog stalnih pritužbi mještana koji su u strahu zbog njihovih pasa. Naš komunalni redar izdao je vlasnicima kazne koje oni nisu platili, niti bilo što poduzeli da psi ne šeću po ulici i ulijevaju strah mještanima pa smo čak krenuli i u sudski spor s neodgovornim vlasnicima – kaže Božica Trnski.

Vlasnica pasa pak ističe kako joj je žao zbog svega što se događa. Psi, dodaje ona, koje je udomila jer ih je netko odbacio na jezeru Prosenica prošle godine, nestaju odnosno lutaju obavezno kad svi ukućani odu na posao ili spavaju.

– Često ujutro pronalazim otvorena vrata znajući da ih psi nikako ne mogu otvoriti. Dvorište mi izgleda na mali Alcatraz, ali očito ni to nije dovoljno – kaže vlasnica pasa.

Psi su, ističe ona, jednostavno divlje naravi, a sva ljubav i pažnju koju im pruža očito im nije dovoljna.

– Zajedno s ukućanima imam radne obveze i nažalost ne možemo biti sa psima cijeli dan kako bi to naše „prekokrasno seoce“ htjelo. Ljudi su postali malo preosjetljivi, no isto tako priznajem greške u koracima. No, tko još za to mari jer je bitno čovjeka osuditi i oguliti mu kožu, a nikako ga priupitat treba li pomoć. Nažalost, takav je život na selu. Isto tako, muka mi je od ovog „fejsa“ jer ništa više ne ostaje “unutar četiri zida”, nego svi sve odmah znaju i poprilično toga nadodaju. Svi prepametni i premudri – zaključila je vlasnica pasa.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI