Hlebinski Romi: Samo želimo da nas se tretira kao jednake drugima

Podravski list profile

U subotu je u Hlebinama održan drugi sastanak na temu problema s romskom nacionalnom manjinom, a u povodu fizičkog okršaja djece koji se dogodio 19. prosinca prošle godine.

U ponedjeljak je već održan sastanak na kojem su sudjelovali mještani, predstavnici Centra za socijalnu skrb, hlebinske osnovne škole, policije i načelnica Hlebina Božica Trnski i na kojem su izneseni svi problemi koji muče mještane općine. Na prvom sastanku bilo je riječi o suživotu koji je narušen ponašanjem pojedinaca u zadnje vrijeme, a načelnica je pozvala na mirno rješavanje problema. Sastanku u subotu prisustvovali predstavnici Roma, načelnica Trnski i Franjo Horvat, predsjednik Udruge Roma Korak po korak. Načelnica je ponovno naglasila zašto je potrebno razgovarati i što muči mještane, no predstavnici Vijeća romske nacionalne manjine koje je osnovano u Hlebinama tvrde da se prema njima odnosi nepravedno i da problema ima i među drugim mještanima.

Sa sastanka održanog u ponedjeljak

– Vijeće je osnovano da nešto poduzmemo, a nemamo niti prostor za rad, niti dovoljno sredstava. Ako ćemo dobiti 5000 kuna iz proračuna, to nam nije dovoljno niti da pokrijemo početne troškove – rekao je Zoki Horvat, predsjednik Vijeća.

S druge pak strane načelnica kaže kako Vijeću nije potreban prostor, a više od tih 5000 kuna Općina ne može izdvojiti.

– Izbori za Vijeće koštali su nas 34.122 kune, a na izbore je izašlo ravno 11 birača. To nešto govori. A s druge strane, mještani me na dnevnoj bazi zovu i žale se na ponašanje Roma i to traje već neko vrijeme. Policija stalno dolazi, a tako više ne možemo živjeti. Moramo se svi mi Hlebinčani prilagoditi – kazala je načelnica.

Franjo Horvat složio se s predstavnicima Roma da ih se ponekad i krivo optužuje, a svi mještani negoduju protiv cijele romske zajednice umjesto pojedinaca koji rade probleme.

Božica Trnski

– Nisu uvijek svi krivi jer je jedna osoba napravila problem, a svi uvijek ispadnu krivi. Isto tako, apeliram na Rome da se ponašaju onako kako bi se svaki građanin trebao ponašati, a moram naglasiti da pripadnici romske manjine u Hlebinama samo žele da ih se tretira kao jednake – zaključio je Franjo Horvat.

Zaključak je sastanka da će se za mjesec dana organizirati novi sastanak da se vide učinci ovih razgovora.

FOTO Dubravko Vutuc

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti