Hlebinski Romi: Samo želimo da nas se tretira kao jednake drugima

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U subotu je u Hlebinama održan drugi sastanak na temu problema s romskom nacionalnom manjinom, a u povodu fizičkog okršaja djece koji se dogodio 19. prosinca prošle godine.

U ponedjeljak je već održan sastanak na kojem su sudjelovali mještani, predstavnici Centra za socijalnu skrb, hlebinske osnovne škole, policije i načelnica Hlebina Božica Trnski i na kojem su izneseni svi problemi koji muče mještane općine. Na prvom sastanku bilo je riječi o suživotu koji je narušen ponašanjem pojedinaca u zadnje vrijeme, a načelnica je pozvala na mirno rješavanje problema. Sastanku u subotu prisustvovali predstavnici Roma, načelnica Trnski i Franjo Horvat, predsjednik Udruge Roma Korak po korak. Načelnica je ponovno naglasila zašto je potrebno razgovarati i što muči mještane, no predstavnici Vijeća romske nacionalne manjine koje je osnovano u Hlebinama tvrde da se prema njima odnosi nepravedno i da problema ima i među drugim mještanima.

Sa sastanka održanog u ponedjeljak

– Vijeće je osnovano da nešto poduzmemo, a nemamo niti prostor za rad, niti dovoljno sredstava. Ako ćemo dobiti 5000 kuna iz proračuna, to nam nije dovoljno niti da pokrijemo početne troškove – rekao je Zoki Horvat, predsjednik Vijeća.

S druge pak strane načelnica kaže kako Vijeću nije potreban prostor, a više od tih 5000 kuna Općina ne može izdvojiti.

– Izbori za Vijeće koštali su nas 34.122 kune, a na izbore je izašlo ravno 11 birača. To nešto govori. A s druge strane, mještani me na dnevnoj bazi zovu i žale se na ponašanje Roma i to traje već neko vrijeme. Policija stalno dolazi, a tako više ne možemo živjeti. Moramo se svi mi Hlebinčani prilagoditi – kazala je načelnica.

Franjo Horvat složio se s predstavnicima Roma da ih se ponekad i krivo optužuje, a svi mještani negoduju protiv cijele romske zajednice umjesto pojedinaca koji rade probleme.

Božica Trnski

– Nisu uvijek svi krivi jer je jedna osoba napravila problem, a svi uvijek ispadnu krivi. Isto tako, apeliram na Rome da se ponašaju onako kako bi se svaki građanin trebao ponašati, a moram naglasiti da pripadnici romske manjine u Hlebinama samo žele da ih se tretira kao jednake – zaključio je Franjo Horvat.

Zaključak je sastanka da će se za mjesec dana organizirati novi sastanak da se vide učinci ovih razgovora.

FOTO Dubravko Vutuc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI