HNS-ov načelnik nezakonito prima naknadu: “Stvarno? Nisam znao. Ma, fućka mi se za taj novac”

Kao načelnik općine prima „volontersku" naknadu nešto veću od 4000 kuna mjesečno


Autor: podravski.hr — 14.05.2018. / 19:52 Aktualno

Danimir Kolman (desno) sa županom Darkom Korenom

Danimir Kolman (HNS), načelnik Općine Rasinja kod Koprivnice, već je godinama na čelu Upravnog vijeća županijskog Zavoda za javno zdravstvo i za to prima naknadu, iako to, prema slovu Zakona o sprečavanju sukoba interesa, ne bi smio.
Taj zakon jasno propisuje kako dužnosnici, među koje svakako spadaju načelnici općina, samo iznimno mogu biti u upravnim vijećima ustanova koje su proglašene da su od posebnog državnog ili interesa lokalne jedinice, i to u najviše dva upravna vijeća. Zanimljivo je da je županijska vlast još 2014. godine proglasila da su sve ustanove, osim Turističke zajednice, od javnog interesa, sve do najmanje seoske škole. No, i tu postoji ograničenje kad je naknada u pitanju.
– Za članstvo u upravnim vijećima ustanova, odnosno nadzornim odborima, dužnosnik nema pravo na naknadu – piše u članku 14. tog zakona.
Kolman nam je potvrdio kako kao šef upravnog vijeća Zavoda prima 900 kuna mjesečno.
– Stvarno? Pa ja sam volonter kao načelnik općine. Svejedno? Nisam o tome imao pojma. To da primam naknadu i nije moja ideja, nego odluka Županijske skupštine. Stvarno ne znam. Blago rečeno, fućka mi se za 900 kuna. Ako je doista tako, odričem se toga – bio je iznenađen Kolman kad smo mu spomenuli odredbu Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Ako je sve vrijeme primao naknadu od 900 kuna mjesečno, nakupilo se ukupno nešto više od 70.000 kuna koje je iz županijskog proračuna stavio u džep. A nije smio

On je zadnji put na mjesto šefa UV-a izabran u srpnju prošle godine, nakon što je njegov HNS ušao u koaliciju s Mrežom i HDZ-om te tako omogućio formiranje aktualne većine u Županijskoj skupštini. Znači, dosad je na ime naknade koju ne bi smio primati dobio 9000 kuna. Kao načelnik općine prima „volontersku naknadu“ nešto veću od 4000 kuna mjesečno, dok menadžersku plaću prima kao direktor koprivničke Veterinarske stanice.
Prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, dužnosniku koji ga prekrši, pa tako i odredbu o (ne)primanju naknade, prijete opomena ili ustega od plaće u iznosu između 2000 i 40.000 kuna. O tome odlučuje državno povjerenstvo nakon provedenog postupka ako tko dužnosnika prijavi.
Kad bi se išlo u prošlost, Kolman je na čelo UV-a Zavoda za javno zdravstvo prvi put imenovan u studenome 2011. godine. Tada je također bio načelnik Rasinje. Ako je sve vrijeme primao naknadu od 900 kuna mjesečno, nakupilo se ukupno nešto više od 70.000 kuna koje je iz županijskog proračuna stavio u džep. A nije smio.
Na potezu je, dakle, povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF