HOBI U KOJEM SE VRTE MILIJUNI Fran (19): Dnevno treniram pet sati, već sam među najboljima

Nedavno je transfer igrača iz jednoga u drugi tim stajao pola milijuna dolara


Autor: podravski.hr — 09.11.2017. / 15:19 Aktualno

Detalj iz videoigre Counter strike u kojoj je Fran pravi majstor

Sport je to kojim se bavi više od 400 milijuna ljudi u svijetu. Ukupni nagradni fondovi na lanjskim turnirima iznosili su više od 100 milijuna dolara. Nedavno je transfer igrača iz jednoga u drugi tim stajao pola milijuna dolara. Frapantni su to podaci o Esportsu, platformi za igranje videoigara, trenutačno najvećem fenomenu današnjice i najbrže rastućoj svjetskoj industriji.
Fran Maroševac (19) iz Koprivničkih Bregi, jedan od najboljih hrvatskih igrača, sanja o tome da jednog dana postane profesionalac, putuje po svjetskim turnirima i dobro zarađuje. Kompjuterske igrice počeo je igrati prije desetak godina, kao i svaki drugi klinac, a prije dvije godine počeo se specijalizirati u igrici Counter Strike (hrv: protuudar), jednoj od nekoliko u kojima se vode natjecanja putem platforme Esports. Riječ je o igrici iz žanra FPS, kolokvijalno rečeno pucačini.
– Naprosto sam se vidio u tome i vrlo brzo postigao sam najviši rang u toj igri. U svibnju sam se pridružio timu te se s njim marljivo treniram i natječem se na turnirima. Nedavno smo postali jedna od osam najboljih ekipa na Balkanu – reći će Fran.
U petoročlanom timu, koji se zove 21 Arches (hrv: 21 luk), uz njega su dvojica braće iz Krapine i jedan Varaždinac, a vođa tima je Dubrovčanin. U gejmerskom svijetu Fran je poznat pod nadimkom Gigi. Turniri se odigravaju online, a nakon selekcije, najbolje ekipe sučeljavaju se uživo, na nekom lan-hepeningu. Franu je želja da njegov tim najprije postanje najbolji u regiji, što bi privuklo i sponzore, a potom da se otisne na svjetsku scenu.
– Dnevno treniramo četiri do pet sati. Razrađujemo razne taktike, vježbamo kako raspolagati resursima, budući da je to jako važno u igri, jer za raspoloživ novac kupujemo oružje. Sve je to dosta zahtjevno i potrebno je uložiti puno truda da bi se nešto postiglo – veli Fran.

Znao sam pred ekranom provesti i desetak sati – priznaje gejmer Fran

Četiri do pet sati dnevno, nije li to previše? Sudeći po tome da je Fran vrlo dobar učenik u koprivničkoj srednjoj školi, a bavi se i sportom, valjda nije. Iako snatri o profesionalnom igranju na esportsu, ne zanemaruje obrazovanje, pa nakon ovogodišnje mature planira upisati fakultet.
– Budući da se školujem za fizioterapeuta, a s druge strane već se godinama bavim ronjenjem, odabrat ću ili faks za fizioterapeuta ili za podvodne znanosti u Zadru – kaže najbolji podravski gejmer.
Kao i za većinu sportova, i za elektronički je važna oprema. Potreban je dobar kompjutor, u rangu 5-10.000 kuna, gejmerski, miš i slušalice. Naravno, netko će reći da to uopće nije sport, ali postoji ozbiljna inicijativa da se Esports uvrsti na Olimpijadu.
– U Counter Strikeu jako je važna koncentracija, i to dugotrajna. Znao sam pred ekranom provesti i desetak sati, a i dalje biti dobro koncentriran. Važno mi je da nešto usput pojedem i popijem. Na zahod? Uvijek se može pauzirati, to nije problem – veli Fran.
Osim što je njegov tim među najboljima na Balkanu, a on sam je trenutačno na četvrtoj poziciji u hrvatskoj Counter Strike pro-ligi, gejmerskom svijetu mladi Bregovec zahvaljuje i to što je pronašao djevojku.
– Upoznao sam je preko zajedničkog prijatelja i najprije smo se počeli dopisivati, a onda smo se nakon godinu dana vidjeli i zaljubili – ispričao je Fran.
A što kažu roditelji na sinovu gejmersku strast?
– Nikad mu to nisam branio. Sve dok je dobar u školi, nema problema. Osim toga, bavi se i sportom, prije pet godina bio je i kadetski prvak Hrvatske u daljinskom ronjenju s perajama – kazao je otac Siniša, dok je mama Andrea manje blagonaklona.
– Znate, ja to baš ne podržavam – rekla je ona.
Tko zna, možda i ona promijeni mišljenje ako se Franu ostvare snovi. Profesionalci u Esportsu zarađuju velike svote, a kad odu u igračku mirovinu, ostaju u branši te komentiraju turnire i ekipe. Predviđanja govore da će ta industrija iduće godine dosegnuti vrijednost blizu dvije milijarde dolara. (hš)
FOTO: HRVOJE ŠLABEK