Hoćemo li ikad saznati tko je kriv što je 2,3 milijuna kuna “nestalo s vjetrom”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Šest godina od podizanja optužnice ne nazire se kraj suđenja bivšem vlasniku đurđevačke tvrtke Podravina Programat Davoru Marendiću (57), bivšem direktoru Zlatku Mavaru (63) i koordinatoru eksploatacije Ivanu Kovačevu (66).

Okrivljeni se negdašnji menadžeri vrlo značajnog poduzeća za đurđevački kraj devedesetih godina terete za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje službenih isprava i pogodovanje vjerovnicima. Šteta učinjena državi procjenjuje se na nešto više od 2,3 milijuna kuna.

Zlatko Mavar optužen je, samostalno i s drugooptuženim Ivanom Kovačevom, da je do 2009. godine naredio da mu se isplati ukupno 265.000 kuna putnih naloga iako se za putovanja koristio službenim automobilom, a da Ivan Kovačev na službenim putovanjima nije ni bio.

Davor Marendić, bivši vlasnik Podravine Programat

Financijski ‘najteži’ krimen koji se optuženima stavlja na teret je pogodovanje Podravine Programata tvrtki Šumar, kojoj je, baš kao i Podravini Programatu, vlasnik u ovom predmetu trećeokrivljeni Davor Marendić. Prvookrivljeni Zlatko Mavar tereti se da je protivno redoslijedu reda plaćanja stečajnog postupka tvrtki Šumar odobrio isplatu osam faktura od 3,4 milijuna kuna, a Gordani Toš, sestri Davora Marendića i supruzi bjelovarskog poduzetnika Anđelka Toša, isplatio 1,1 milijun duga iako je državi dugovao porez, a Ministarstvo financija imalo je prednost u naplati potraživanja. Prema evidenciji dugovanja Ministarstva financija, dug prema Ministarstvu financija iznosio je 3,9 milijuna kuna, a prema optužnici država je tim ‘zahvatom’ oštećena za nešto više od dva milijuna kuna.

Sva trojica optuženih terete se i za izvlačenje još 325.000 tisuća kuna iz Podravine Programata. To su, sumnja se, učinili tako da je Zlatko Mavar na traženje Davora Marendića prikazao da su strojevi Šumara koji su uslužno radili za Podravinu Programat obavili radove vrijedne gotovo 500.000 kuna iako je stvarna vrijednost posla bila tek 84.000 kuna. Tom točkom optužnice Ivan Kovačev tereti se za krivotvorenje teretnih listova strojeva, kojima je Mavar pravdao šest faktura kojima je isplaćen novac Šumaru.

Optužnica protiv Mavara, Kovačeva i Marendića podignuta 2013. godine nakon pet godina sudovanja izmijenjena je u listopadu prošle godine. Tada su tužitelji prilagodili optužnicu novom kaznenom zakonu, nakon provedenih vještačenja korigirani su, pravilnije rečeno znatno umanjeni iznosi štete počinjene kaznenim djelom, a iz optužnice je izbačena i jedna vrlo značajna točka u kojoj se okrivljeni izravno terete za izvlačenje novca iz Podravine Programata.

Raspravu održanu u srijedu na Županijskom sudu u Varaždinu sudac Alan Pretković zbog proteka vremena morao je početi ispočetka

Prema prvotnoj tvrdnji tužitelja, Zlatko Mavar je tvrtki Šumar odobrio prodaju tri radna stroja utovarivača vrijedna 243.000 kuna po znatno nižoj cijeni od tržišne iako je znao da strojeve ne smije prodavati jer ih je popisala Porezna uprava radi naplate 4,3 milijuna kuna poreznog duga koji su potraživali. No, u obrazloženju izmjene optužnice krajem prošle godine tužitelji su utvrdili kako je tijekom provođenja dokaznog postupka, a posebno nakon nalaza prometnog vještaka Aleksandra Makovca, potvrđeno da od utuživanja tog dijela treba odustati.

Raspravu održanu u srijedu na Županijskom sudu u Varaždinu sudac Alan Pretković zbog proteka vremena morao je početi ispočetka, a okrivljeni su ponovno naveli kako razumiju za što ih se tereti te da se ne smatraju krivima ni po jednoj točki optužnice. Pozvani svjedok Josip Šadek nije pristupio zato što je preminuo u lipnju.

Sudac je nevažnim proglasio dokazni prijedlog obrane za provođenjem dopunskog financijsko-knjigovodstvenog vještačenja zato što je vještak u svom izlaganju odgovorio na sva pitanja “dok se utvrđivanje ukupne proizvodnje tvrtke Podravina Programat ne može nedvojbeno povezati s činjenicom da je navedene količine prevezla tvrtka Šumar u internom prijevozu”. Kako su tužitelji u spis kao dokaz uvrstili sve specifikacije platnih naloga, obrana je zatražila od suca odgodu suđenja zato što u to nisu imali uvid. Sudac im je udovoljio kako bi mogli pripremiti svoju obranu te odgodio raspravu za tri tjedna.

Povijest afere “Podravina Programat” seže od kolovoza 2012. godine kada su uhićeni Zlatko Mavar i Davor Marendić. Optužnica je podignuta u ožujku 2013. godine, a suđenje je počelo u siječnju 2015. godine. Gordana Toš, supruga poduzetnika Anđelka Toša i sestra optuženog Davora Marendića, koja se spominje u optužnici da je primila od Mavara isplatu od 1,1 milijun kuna, prije nekoliko godina podlegla je teškoj bolesti. Kako bi se bolje objasnio slučaj Podravine Programat, treba naglasiti da je ta tvrtka bila dio poslovnog carstva bjelovarskog tajkuna Anđelka Toša, no 2008. godine on je prebacio vlasništvo tvrtke šogoru Davoru Marendiću.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI