Horvat: Imamo 120 mladih članova i ne brinemo se za budućnost

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kulturno-umjetničko društvo Anka Ošpuh organiziralo je 15. po redu Memorijalni koncert Za tetu Miru.

Program se izvodi u sjećanje na preminulu predsjednicu društva Mirjanu Bošnjak koja je u 30 godina aktivnog sudjelovanja u udruzi ostavila neizbrisiv trag. Gospođa Bošnjak bila je članica društva od samog početka, a gotovo 15 godina provela je kao predsjednica udruge. U programu je nastupila folklorna skupina, koja je svojim nastupima isprepletenima nastupima ritmičke grupe okupljenim gledateljima predstavila folklor iz raznih dijelova Hrvatske. Također, nastupila je i ženska vokalna skupina Pajdašice i njezin muški tamburaški pandan Pajdaši.

– Ovom priredbom već petnaest godina od smrti Mirjane Bošnjak prisjećamo se svoje članice. Ovo je bila posljednja priredba kako se ovaj događaj organizira godišnje. Od sada će se održavati svakih pet godina – rekao je Aleksandar Horvat, predsjednik KUD-a Anka Ošpuh.

Inače, KUD Anka Ošpuh jedna je od najaktivnija i najbrojnijih ludbreških udruga sa 170 članova, od kojih je 120 djece i mladih. U ludbreškom KUD-u ne nedostaje mladih članova, što je potpuno nekarakteristično za demografske neprilike s kojima se suočava Hrvatska, ali i sve manji interes za folklor općenito. 

– Srećom, u Ludbregu je tradicija da brojni roditelji svoju djecu odmah nakon jasličke dobi pošalju u naš KUD. Mi smo preuzeli ulogu koju je prije imala obitelj, a to je prenošenje tradicije na naše mlade sugrađane. Nekad ti naši najmlađi članovi kasnije odu u nogometni klub, a neki u ribolovi klub, ali ta nadogradnja koju su prošli kod nas ostane i postanu osobe uključene u društveni život zajednice. Kod nas se djeca uče djelovanju u grupi, kolegijalnosti, ali i isticanju individualnih vrijednosti. Neki pak ostanu kod nas i postanu vrijedni članovi ili čak voditelji grupa – ukratko je objasnio model djelovanja KUD-a Anka Ošpuh predsjednik Horvat.

Osim sudjelovanja u gotovo svim društvenim događajima u gradu, članovi KUD-a nastupaju i inozemstvu te je KUD s Gradom Ludbregom proveo i europski projekt i na taj način olakšao vlastito financiranje. U KUD-u djeluje folklorna skupina, vokalni sastavi, tamburaški orkestar, ritmička grupa, grupa modernog plesa, dramska sekcija i još sedam dječjih skupina. – Svake godine imamo nekoliko važnih manifestacija, a to su Folklorni susreti,  pa program Ludance – Ludbreg pleše, dvije plesne priče, božićni koncert, a nastupamo i u inozemstvu na folklornim smotrama. Naravno, prisutni smo i u brojnim drugim društvenim događajima u gradu i okolici, sve prema potrebi i našim mogućnostima – zaključio je Aleksandar Horvat.

FOTO Dražen Vađunec

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI