Hrvati opsjedaju rusko veleposlanstvo u Zagrebu – pitamo se zašto!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Tisuće Hrvata ovih dana doslovno ‘opsjeda’ Veleposlanstvo Rusije u Zagrebu. Popularnost mu je naglo porasla jer svi imaju jedan cilj, a to je domoći se ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnika V, piše Večernji list.

U Veleposlanstvo svakodnevno stiže stotinu upita građana telefonom i mailom, a sve zanima samo jedna stvar – kako doći do ruskog cjepiva.

Građani tako pitaju mogu li se doći cijepiti u Veleposlanstvo ili mogu li ga tamo kupiti. Zanima ih gdje i kako uopće mogu do cjepiva, a jedan dio ljudi želi znati može li jednostavno kupiti kartu, uputiti se prema Rusiji i tamo primiti Sputnik V, piše Poslovni dnevnik.

“Naravno da bismo željeli pomoći, ali mi ne cijepimo niti nabavljamo cjepivo. Veleposlanstvo Rusije u Hrvatskoj, kao diplomatsko predstavništvo te u sklopu svoje nadležnosti, ne smije se baviti nabavom, isporukom, distribucijom i prodajom cjepiva. Također, nije moguće otići u Rusiju jer tamo trenutno samo cijepe ruske državljane”, govore iz Veleposlanstva, a takvu poruku prenose i građanima.

Za uvoz bilo kakvih lijekova u Republiku Hrvatsku potrebne su odgovarajuće dozvole državnih tijela i nadležnih institucija Europske unije, dodaju. Veleposlanstvo je spremno uložiti sve napore za intenziviranje bilateralnog dijaloga te za maksimalno brzo rješenje pitanja isporuke cjepiva ruske proizvodnje ako bude postojala inicijativa hrvatskih vlasti.

“Nažalost, do sada nismo dobili nikakav službeni zahtjev hrvatske strane u vezi s nabavom ruskog cjepiva”, kažu iz veleposlanstva.

Dodaju kako se ni oni još nisu cijepili. U Rusiju ne mogu zbog problema s putovanjem, a hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslalo je notu stranim diplomatskim predstavništvima 29. siječnja u kojoj kaže kako će predstavnici diplomatskog zbora u Hrvatskoj te svi inozemni građani koji borave na teritoriju Hrvatske biti cijepljeni prema rasporedu cijepljenja u Hrvatskoj koji najprije uključuje medicinske radnike, štićenike u domovima te starije od 65 godina i ugrožene skupine.

Velik interes Hrvatske, ali i građana Rusije s prebivalištem u Hrvatskoj, za ruskim cjepivom nastao je nakon objave rezultata treće faze kliničkog ispitivanja cjepiva Sputnik V u časopisu The Lancet 2. veljače, piše Večernji list.

FOTO Screenshot

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI