Hrvati se predbilježili za rusko cjepivo u BiH – lista narudžbi je velika

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Dio Hrvata je, u panici od nedostatka cjepiva, požurio u Srbiju kako bi primili rusko cjepivo Sputnjik V. No, još je jedna lokacija postala atraktivna za cijepljenje – malo mjesto Grude u Zapadno-hercegovačkom kantonu u susjednoj BiH. 

Kako piše Slobodna Dalmacija, određeni broj Hrvata se tamo predbilježio za punu, dvostruku dozu. Do petka navečer tamo je bilo upisano više od pet tisuća imena, od toga stotinu građana Hrvatske. 

Iz Zavoda za javno zdravstvo Grude poručili su kako se građani Hrvatske bez problema mogu predbilježiti za cijepljenje te da će cijena cjepiva biti između 25 i 40 konvertibilnih maraka po dozi (između 100 i 150 kuna).

“Plaća se ljekarni, mi preuzimamo doze za taj dan po planu cijepljenja i izdajemo račun korisnika. Trebaju nam samo vaši podaci, to je to. Na red za cijepljenje se dolazi kako ste se naručili”, rekla je medicinska sestra iz Zavoda. 

Slobodna Dalmacija prenosi i kako im je medicinska sestra otkrila da je epidemiologinja Andrea Jurić, direktorica kantonalnog Zavoda iz Gruda, uspjela preskočiti uobičajeni birokratski državni aparat i sama stupila u kontakt s ruskim proizvođačem te dogovorila nabavku 20 tisuća doza.

Ako Federalno ministarstvo zdravstva BiH odobri hitnu dozvolu za uvoz, a ruski proizvođač ispuni svoju obavezu, Sputnjik će u Grude stići do kraja ožujka.

“Jesmo, hrabri smo, pioniri smo velikog projekta. Nisu nam vjerovali, rugali su nam se, brojni su bili skeptični misleći kako to da županija nalik našoj, preuzima na svoja pleća zadatak koji bi trebala napraviti država”, ispričala je doktorica Jurić. 

Dodaje kako su iz Hrvatske prijavljeni mahom građani Zagreba. 

“Možda bi iz Hrvatske bilo i više ljudi, vjerojatno bi se javili već na samom početku upisa, no vijest o našem projektu je prošla stidljivo u javnosti. Tiho. Jednostavno zato što nas nisu shvaćali ozbiljno. A itekako smo ozbiljni, pa ja sam tu stavila i svoje ime, i svoju liječničku reputaciju, ugled”, rekla je i dodala da će još jedan kanton krenuti ovim putem. (24sata)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI