Hrvati su onda sigurni: Kava smanjuje rizik od raka jetre

Podravski list profile

Karcinom jetre treći je po učestalosti uzrok smrti među malignim oboljenjima u svijetu. U više od 75 posto slučajeva glavni uzrok ovog karcinoma je infekcija virusom hepatitisa B i C.

Istraživači iz Finske proveli su veliko (62.015 pacijenata) i dugotrajno  istraživanje (od 1972. do 2002. godine), koje je obuhvatilo šest geografskih regija u Finskoj, kako bi ispitali utjecaj konzumacije kave i pojave primarnog karcinoma jetre.

Finci u prosjeku piju veće količine kave dnevno, odnosno po glavi stanovnika godišnje 11.4 kilograma, dok npr. Japanci piju 3,2 kilograma kave godišnje, a Amerikanci 4.1 kilograma godišnje po glavi stanovnika. Prevalencija primarnog karcinoma jetre i hepatitis B i C infekcija je niska u Finskoj, što je autore studije navelo na hipotezu kako kava štiti od karcinoma jetre.

Manji rizik od karcinoma

Uz pomoć upitnika skupljeni su svi podaci te osobna anamneza svakog ispitanika, uključujući i indeks tjelesne mase. Primarni karcinom jetre je uključio sve histološke tipove poput hepatocelularnog, adenokarcinoma i kolangiokarcinoma.

Prosječna konzumacija kave kod Finaca je pet šalica dnevno (jedna šalica odgovara jednom decilitru), a obrnuto je proporcionalna stupnju edukacije ispitanika i razini GGT u serumu.

Autori studije zaključili su da konzumacija kave smanjuje rizik od karcinoma jetre, a razina GGT u krvi je povezana sa povećanim rizikom od pojave primarnog karcinoma jetre kod finske populacije.

Daljnje studije trebale bi ispitati mehanizme na koji način kava i koji njeni sastojci smanjuju rizik od pojave karcinoma jetre. (Dr. Ivana Rosenzwieg Jukić)

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti