Hrvati su onda sigurni: Kava smanjuje rizik od raka jetre

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Karcinom jetre treći je po učestalosti uzrok smrti među malignim oboljenjima u svijetu. U više od 75 posto slučajeva glavni uzrok ovog karcinoma je infekcija virusom hepatitisa B i C.

Istraživači iz Finske proveli su veliko (62.015 pacijenata) i dugotrajno  istraživanje (od 1972. do 2002. godine), koje je obuhvatilo šest geografskih regija u Finskoj, kako bi ispitali utjecaj konzumacije kave i pojave primarnog karcinoma jetre.

Finci u prosjeku piju veće količine kave dnevno, odnosno po glavi stanovnika godišnje 11.4 kilograma, dok npr. Japanci piju 3,2 kilograma kave godišnje, a Amerikanci 4.1 kilograma godišnje po glavi stanovnika. Prevalencija primarnog karcinoma jetre i hepatitis B i C infekcija je niska u Finskoj, što je autore studije navelo na hipotezu kako kava štiti od karcinoma jetre.

Manji rizik od karcinoma

Uz pomoć upitnika skupljeni su svi podaci te osobna anamneza svakog ispitanika, uključujući i indeks tjelesne mase. Primarni karcinom jetre je uključio sve histološke tipove poput hepatocelularnog, adenokarcinoma i kolangiokarcinoma.

Prosječna konzumacija kave kod Finaca je pet šalica dnevno (jedna šalica odgovara jednom decilitru), a obrnuto je proporcionalna stupnju edukacije ispitanika i razini GGT u serumu.

Autori studije zaključili su da konzumacija kave smanjuje rizik od karcinoma jetre, a razina GGT u krvi je povezana sa povećanim rizikom od pojave primarnog karcinoma jetre kod finske populacije.

Daljnje studije trebale bi ispitati mehanizme na koji način kava i koji njeni sastojci smanjuju rizik od pojave karcinoma jetre. (Dr. Ivana Rosenzwieg Jukić)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI