OVO JE BOLJA HRVATSKA Sestre Ana i Josipa završile fakultet i ostale na selu. Kažu: Ne bismo ovo ostavile ni za što na svijetu

Upravo je Josipa prije dvije godine na natječaju za najboljega mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj osvojila drugo mjesto


Autor: podravski.hr — 07.12.2017. / 11:31 Aktualno

Sestre Ana (24) i Josipa (25) Matojić u svojoj sirani

Sestre Josipa (25) i Ana (24) Matojić iz Donjeg Fodrovca, naselja u općini Sveti Petar Orehovec kod Križevaca, posljednjih nekoliko godina vode obiteljsku proizvodnju domaćeg sira i vrhnja.
Obje diplomirane poljoprivrednice u smjeru Menadžment u poljoprivredi na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima, preuzele su roditeljski posao bez sekunde dvojenja o tome. Starija Josipa s majkom redovito odlazi u Zagreb gdje na tržnici prodaje sir i vrhnje redovnim kupcima, dok su za proizvodnju zadužene mlađa Ana i najmlađa Jelena (17). Za osam simentalskih krava koje svakodnevno proizvedu oko 150 litara mlijeka brinu se otac, djed i baka.
– Zapravo svi sve radimo i nikome ništa nije teško. Volimo ovaj posao i ne bismo se mijenjali ni za što na svijetu – rekla je Josipa Matojić.
Upravo je Josipa prije dvije godine na natječaju za najboljega mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj osvojila drugo mjesto. Osim toga, odnedavno je i predsjednica Udruge malih sirara Koprivničko-križevačke županije Prgica.

Seoska idila vrijednih sestara

– Posebno smo sretne što smo uspjele sve ovo što danas imamo napraviti vlastitim sredstvima, bez kredita – zaključila je Josipa Matojić.
Mlađa Ana, koja je šefica u proizvodnji sira, kaže kako joj se sviđa ovaj posao i ovakav život. Ne smeta joj niti to što su svaki dan, cijeli dan u poslu.
– Radimo za sebe i znamo da, budemo li više i bolje radile, to će nam se i vratiti pa nam nije teško. Prije nego što smo krenule s proizvodnjom, roditelji su mlijeko predavali na mljekaru pa smo odlučile kako bi bolje bilo da sami izrađujemo konačni proizvod – objasnila je Ana Matojić.
Njihova priča svakako je poticaj drugim mladim osobama da ne napuštaju sela i svoje domove jer se na primjeru sestara Matojić vidi kako se može kvalitetno živjeti od rada svojih ruku i u našem kraju.
– Posla je puno, ali kada ti nije teško raditi i kada voliš to što radiš, onda to nimalo nije problem – kroz smijeh je rekla mlada Ana Matojić. (go)

Ana (desno) šefica je za sireve

Domaći kravlji sir za prste polizati

FOTO: NIKOLA WOLF