Hrvatska neće morati platiti pola milijarde kuna zbog elektrane u K. Ivancu!

Nizozemska tvrtka Amlyn Holding koja je trebala graditi neslavnu divovsku termoelektranu u Koprivničkom Ivancu, izgubila je višegodišnji spor protiv Hrvatske – upravo zbog tog projekta – i neće dobiti 71,1 milijun eura. Odluka je to nakon arbitraže Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (SAD). Ovime je, čini se, i formalno stavljena ad acta ta elektrana koja je trebala niknuti u blizini tvornice Čokolina i koja je preplašila tadašnje Podravkine tehnologe zbog mogućeg utjecaja na prehrambenu i farmaceutsku industriju.

Ova je tema objavljena u utorak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Friščić, Tipurić…

Sud je protekli tjedan odbio zahtjev za naknadu štete Amlyn Holdinga B.V. u iznosu od gotovo pola milijarde kuna s kamatama od 8,34 posto godišnje, koje su tekle od 3. travnja 2015. Arbitražni je sud ipak utvrdio da je Republika Hrvatska počinila jednu od četiri povrede Ugovora o energetskoj povelji (Energy Charter Treaty, dalje: ECT) pa se iz državnog proračuna Nizozemcima mora isplatiti 25 posto troškova postupka u iznosu od 1,1 milijun eura te ostale administrativne troškove u iznosu od otprilike četiri milijuna kuna.

Borislav Hrlec

– Zahvaljujući strategiji i argumentaciji Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, dokazano je da baš ta povreda nije uzrokovala štetu tužitelju, a što je sud prihvatio u cijelosti – pohvalili su se iz DORH-a i dodali da je Republiku Hrvatsku u arbitražnom postupku zastupalo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zajedno s odvjetničkim društvom Bredin Prat iz Pariza.

Država je povrijedila jedan od članaka Pravilnika o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije iz 2013. godine kojim je, navodi se, uzeto pravo tužitelja da traži produljenje prethodnog rješenja o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije. Nizozemsko trgovačko društvo Amlyn Holding B.V. protiv države je postupak pokrenulo u kolovozu 2016. godine. Tražili su naknadu štete zbog propasti investicije – gradnje velike termoelektrane na biomasu u Koprivničkom Ivancu. Naveli su kako je taj projekt propao zbog postupanja državnih tijela, nekoliko ministarstava, HERE, Hrvatskih šuma, HEP-a i ostalih agencija…

Ovaj projekt, podsjetimo, pokrenula je prethodna firma E-two energy čije je poslove u Hrvatskoj vodio Borislav Hrlec, HSS-ov tajkun blizak tada s Josipom Friščićem. „Projekt je vrijedan skoro 600 milijuna kuna, a zaposlit će se izravno i neizravno 700 osoba!“, obećavali su, uz podršku tada prvog čovjeka HSS-a i potpredsjednika Hrvatskog sabora i mještanina Koprivničkog Ivanca Josipa Friščića koji nije krio prisne odnose s ovim poduzetnikom. U elektranu je kao tvorac glasovite studije učinkovitosti bio uključen i tada dekan zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić koji je u vrijeme Spicea i Zdravka Šestaka bio i u Nadzornom odboru Podravke. Hrlec je kasnije, pisali su mediji, „protjeran“ iz E-two energy, dok su se oko Tipurića vezale brojne afere od privatizacije Dinama, ugovora s HEP-om, „legalne kupovine ispita na Ekonomskom fakultetu“, edukacija za članove Nadzornih odbora čije su certifikate imali i podravkaši Marinac, Polančec, Šestak, J. Pavlović… Međutim, iz svih je afera „isplivao“.

Zanimljiva je bila i tadašnja izjava danas pokojnog Josipa Friščića nakon što je bilo sve očitije da od projekta neće biti ništa – nakon što je poništen jedan od natječaja Hrvatskih šuma za nabavku drvne sirovine za elektranu. Sve zbog kaznene prijave koja je stigla USKOK-u zbog navodnog pogodovanja Hrlecu.

– Na natječaj se javilo 25 tvrtki, od čega su razmatrane 22. Sirovinu je dobio Borislav Hrlec, no natječaj je poništen i u to ne ulazim. Ne vidim razlog zašto Hrlec na ponovljenom natječaju ne bi ponovno dobio sirovinu – kazao je Friščić.

Hrlec i E-two-energy većinskog vlasnika i njemačkog investitora Jurgena Steinkea (prvi čovjek Amlyna op.a.) na natječaju Hrvatskih šuma dobili su, podsjetimo, najviše drva i drvne sječke, odnosno čak 155.000 tona godišnje za što je trebala platiti oko 30 milijuna kuna. Kako se ugovor potpisivao na 15 godina, ispada da su Hrvatske šume osigurale Hrlecu sirovinu vrijednu čak 450 milijuna kuna.

Stiže Hrlec junior

No, da ne bismo zaboravili na „duhove prošlosti“ Podravski list otkrio je na proljeće ove godine kako Hrlec ima novi megaprojekt za našu županiju. No, ovaj put radilo se o Borisu Hrlecu, Borislavovu sinu. On se naime, tada raspitivao o mogućnostima gradnje jedne od najvećih solarnih elektrana, ne u zemlji, ne u Europi, nego u svijetu! I službeno nam je bilo potvrđeno da se radi o elektrani na sunčevu energiju snage 483 megavata (MW). Svrstalo bi je to među desetak najvećih na svijetu, a uz onu u španjolskoj Murciji, svakako najveću u Europi. Lokacija je zamišljena u Kutnjaku u općini Legrad. Sad je već gotovo pa kraj godine i od tog projekta, koliko čujemo, ni traga ni glasa.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI