Hrvatski poljoprivrednici apeliraju: Otvorite tržnice, manje smo opasni od centara

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Hrvatska udruga poljoprivrednika (HUP) poslala je apel Ministarstvu poljoprivrede da otvori seoske i gradske tržnice diljem Hrvatske. Naravno, uz poštivanje svih mjera Stožera civilne zaštite. Navode kako su takve otvorene tržnice manji rizik od trgovačkih centara koji su zatvoreni i u kojima se teže drži socijalna distanca.

“Pozivamo vas da razmotrite ponovno otvaranje lokalnih tržnica diljem Hrvatske, uz naravno maksimalno pridržavanje svih mjera koje je propisao Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske. Naime kako je velika većina tržnica na otvorenom i postoji slobodna fluktuacija zraka, smatramo da su manja opasnost od zatvorenih trgovačkih centara.”, navode.

Ističu kako su ekonomski najvažniji mjeseci ispred poljoprivrednika, a posebno se to odnosi na cvjećare, povrćare te uzgajatelje presadnica za povrće.

“Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u Hrvatskoj obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obiteljski obrti te obiteljske tvrtke proizvode preko 150.000 tona povrća (185.752 tona prema Državnom zavodu za statistiku) na otprilike 10.000 hektara naravno bez usjeva krumpira”, stoji u prvom dijelu priopćenja HUP-a.”, priopćili su iz HUP-a.

Navode kako se proizvodnjom povrća bavi više od 15.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Uz njih tu su i proizvođači cvijeća kojih je u Hrvatskoj više od 2000, a uzgajaju na preko 300 hektara cvijeća. Tu su i rasadnici koji većim dijelom također uzgajaju cvijeće na 357 hektara.

“Ako se ne dozvoli rad tržnica i/ili specijaliziranih sajmova za navedene poljoprivredne kulture prijeti kolaps navedenog sektora i sigurna propast desetak tisuća OPG-ova, obrta i tvrtki te preko 20.000 novih ljudi na burzi za zapošljavanje. Naime gotovo 70 posto presadnica povrća prodaje se u naredna dva mjeseca, a cvijeća gotovo 95 posto”, dodaju.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI